Mange danskere har et lager af dåsemad, brændsel og flaskevand stående, hvis Danmark skulle blive angrebet på den ene eller anden måde. Befolkningen er blevet opfordret til at at ’preppe’.
Men udover tun på dåse og kildevand, er det en god ide at have en god, solid jernhest stående i garagen.
Det siger, direktør i Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag.
”I en tid præget af stigende trusler mod vores transportsystemer er det afgørende at fokusere på sikre, pålidelige og bæredygtige transportmuligheder. Hvis al strøm er væk, kan du ikke regne med offentlig transport eller elcykel. Men cyklen kan du altid regne med. Cyklen fremstår her som et oplagt valg, der ikke blot understøtter mobiliteten, men også bidrager positivt til samfundets robusthed,” siger Kenneth Øhrberg Krag.
Tansportsektoren er særligt sårbar
En nylig artikel i bladet Ingeniøren belyser, hvordan transportsektoren er særligt sårbar over for angreb og kriser. I denne sammenhæng tilbyder cyklen en række fordele.
”Cyklen er uafhængig af central infrastruktur: Cykling kræver ikke komplekse systemer som el- eller brændstofforsyning, hvilket gør den mindre sårbart over for systemnedbrud,” siger Kenneth Øhrberg Krag.
Samtidig kan cykler anvendes på tværs af byer og landområder uden behov for omfattende infrastruktur, hvilket sikrer mobilitet selv under krisesituationer.
Cyklistforbundet opfordrer derfor til øget investering i cykelinfrastruktur og fremme af cyklisme som en central del af Danmarks transportstrategi – og beredskab.
”Ved at styrke cyklens rolle kan vi skabe et mere robust og bæredygtigt samfund, der er bedre rustet til at modstå fremtidige udfordringer,” siger Kenneth Øhrberg Krag.