Dansk sportshold skifter navn efter 20 år - "Tiderne skifter"

Generelle nyheder

02/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der har endnu ikke været stor modstand mod det gamle navn, men klubben vil hellere være på forkant.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Meget ændrer sig i disse år.

Ja, det kan man jo sådan set sige hver gang, kalenderen skal vendes, men ikke desto mindre virker det som om, der sker ekstrameget for tiden.

Særligt når det kommer til et opgør med fortidens holdninger og indstillinger til omverden.

Flere store sportshold (specielt i USA) har nemlig skrottet deres navne, fordi de kunne virke stødende på andre folkeslag, og generelt afspejler en type holdninger, som ikke er populære, eller for den sags skyld accepterede, i dag.

Som eksempler kan nævnes to hold fra USA - et fra den amerikanske fodboldliga og et fra baseball.

Washington hedder nu Washingtong Commanders, men i årevis hed de Washington Redskins - altså rødhuder, som ofte er brugt nedsættende om indianere.

Cleveland hedder nu Cleveland Guardiens, men de har ændret navn så sent som i år - siden 1914 har de ellers heddet Cleveland Indians, altså engelsk for indianere.

Og nu begynder bevægelsen med at ændre sportsnavne til et mere tidssvarende også at snige sig ind i danske sportsklubber.

Klubben Copenhagen Tomahawks, som holder til i Valby og spiller amerikansk fodbold i den danske liga, har nemlig besluttet at sige farvel til den sidste halvdel af deres holdnavn.

Det skriver klubben på Facebook.

Opslaget fra klubben lyder:

"Copenhagen Tomahawks skifter navn pr. 28-11-2022

Tiderne skifter og vi bliver mere opmærksomme på kulturel appropriation i Danmark.

Selvom der endnu ikke har været stor modstand mod navne som Tomahawks i Danmark, har flere sportsklubber i USA allerede skiftet navn i lignende situationer.

Washington Redskins er et prominent og nærliggende eksempel, som nu har skiftet navn til Washington Commanders. Ligeledes har Cleveland Indians skiftet navn til Cleveland Guardians.

Grundet amerikansk fodbolds store ophav i USA, må vi også lægge vægt på, hvad der sker i USA og ikke kun i Danmark.

Foreningen har ingen umiddelbar tilknytning til oprindelige amerikanere i USA, og mens Tomahawks måske ikke har lige så stor negativ konnotation som disse eksempler, mener vi, at det er det rigtige at gøre.

Vi vil hellere stå som foregangsforening, end at gøre det på bagkant. Derfor blev navneskiftet godkendt på en generalforsamling mandag d. 28-11-2022.

Tomahawks har i år eksisteret i 20 år, og foreningens historier og traditioner bliver og fortsætter selvom foreningens skifter navn.

Vi ser frem til at rigtig fejre dette jubilæum med jer i det nye år, samt afsløre vores nye navn, logo og alt der hører med."