Danmarkshistorien skal skrives om: Verdens ældste er fundet

Generelle nyheder

08/03/2023

Brakteaten med runeindskriften "Han er Odins Mand," som ses i en rundcirkel over den portrætterede. Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.
Brakteaten med runeindskriften "Han er Odins Mand," som ses i en rundcirkel over den portrætterede. Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.

Skrevet af J. Bøgen

Historiebøgerne skal opdateres efter et sensationelt fund ved Jelling.

Det vakte stor opsigt, da en af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte ved Vindelev nær Jelling blev offentliggjort for snart halvandet år siden.

Nu overrasker fundet igen.

Skriftforskere har opdaget verdens ældste indskrift med navnet på den nordiske mytologis gud Odin på en af guldbrakteaterne. Det indgår i sætningen ”Han er Odins mand” og henviser til brakteatens portræt af en ukendt konge eller stormand, som måske havde (kalde)navnet ”Jaga” eller ”Jagaz”.

Det betyder, at guderne, som vi kender fra nordisk mytologi, allerede var kendt i begyndelsen af 400-tallet, hvilket er 150 år tidligere end hidtil påvist.

Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Et stykke verdenshistorie

Det er Nationalmuseets runolog og skriftforsker Lisbeth Imer, der sammen med sprogforsker Krister Vasshus har gjort opdagelsen.

”Runeindskriften har været den sværeste at tolke i mine 20 år som runolog på Nationalmuseet, men opdagelsen er også helt fantastisk. Det er første gang i verdenshistorien, at Odins navn er nævnt, og det fører nordisk mytologi helt tilbage til begyndelsen af 400-tallet. Det gør Vindelevfundet endnu mere spektakulært. Jeg har ikke set så veludførte runer og så lang en tekst på et dansk fund fra denne periode siden guldhornene. Det kan blive en nøgle til at forstå andre forhistoriske runeindskrifter, som vi hidtil ikke har kunnet læse,” siger Lisbeth Imer.

”Vi har fundet beviset sort på hvidt, og det er en kæmpe opdagelse. Jeg kan ikke få armene ned i ren ekstase. Denne type indskrift er yderst sjælden, vi finder måske en hvert 50. år, og denne gang har det vist sig at være verdenshistorie,” siger Krister Vasshus, der har specialiseret sig i ældre sproghistorie i Skandinavien.

Opdagelsen er endnu et nybrud, som giver os ny vigtig indsigt i Danmarkshistorien, mener direktør Rane Willerslev.

”Det er en utrolig opdagelse, der giver os ny indsigt i fortiden, og som nuancerer og omskriver Danmarkshistorien - og denne gang også verdenshistorien. Det er fantastisk, at museets forskere igen når frem til resultater, som vækker genklang i resten af verden,” siger Rane Willerslev.

Hidtil har den ældste indskrift med navnet Odin været fra et dragtspænde fra sidste halvdel af 500-tallet fra Nordendorf i det sydlige Tyskland. I Danmark stammer den hidtil ældste indskrift fra en amulet af et stykke menneskekranium fra begyndelsen af 700-tallet fra Ribe.

Hvem var ”Odins mand”?

Ud over runeindskrifter har vi ingen skriftlige kilder fra Danmark i 400-tallet, så vi ved ikke meget om, hvem denne ”Odins mand” og ”Jaga” eller ”Jagaz” er, men alt peger på, at han har været meget betydningsfuld i 400-tallet.

Selve guldmængden i Vindelevfundet er enorm, og guldbrakteaterne er både langt større og tykkere end tilsvarende brakteater. De har formentlig været båret i en form for borgmesterkæde, som har understreget bærerens status.

Guldet er importeret sydfra, og brakteaterne er også skabt efter romersk forbillede, hvilket tyder på et stærkt netværk ned gennem Europa. Kongen haft kontakt til mange andre egne af både Danmark og Europa, fordi lignende eller stempelidentiske brakteater er fundet både på Fyn, i Nordjylland, Vestjylland og i det nordlige Tyskland - for slet ikke at tale om de kejsermedaljoner, som også er fundet i Vindelev. De har paralleller så langt væk som det centrale Tyskland og Polen.

Øjeblikket, hvor forskerne finder indskriften med Odin, kan ses i DR2-dokumentarserien ”Gåden om Odin” og på DRTV. Brakteaten med verdens ældste Odin-indskrift er sammen med resten af Vindelevfundet udstillet på Nationalmuseet i udstillingen ”Jagten på Danmarkshistorien”.

Læs mere om udstillingen her.

Brakteaten med runeindskriften "Han er Odins Mand." Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet