Danmark er nummer 8 på listen: Her er de 10 fredeligste lande i Verden

Generelle nyheder

18/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vi bliver imidlertid stadig betegnet som et "meget fredeligt" land.

Der er ganske fredeligt i lille Danmark - men tingene går ikke den rigtige vej.

Det Globale Fredsindeks (GPI), som udarbejdes af Institut for Økonomi og Fred i Australien, udarbejder hvert år i samarbejde med et international panel af fredseksperter, fredsinstitutter og tænketanke en liste over intet mindre end 163 lande og stater, hvor landene rangeres efter en række parametre.

Danmark er med i en eksklusiv lille klub på bare 14 lande, der bliver betegnet som "meget fredelige", og vi indtager da også en 8. plads på den lange liste over lande.

Det er imidlertid et fald på tre pladser i forhold til sidste års rapport.

Derfor går det den vej

Rapporten går ikke i detaljer med netop Danmark, men i teksten i rapporten kan man læse, at Europa generelt er den mest fredelige region i Verden.

Således er syv af de ti mest fredelige lande at finde i Europa.

Det ændrer dog ikke på, at den generelle udvikling i Europa er for nedadgående. Således "faldt" freden med 0,24 procent fra 2023 til 2024.

De primære faktorer, når det kommer til faldet i fred, skyldes den stigende militarisering som følge af konflikten mellem Rusland og Ukraine. At der nu er krig på europæisk jord igen har fået mange europæiske lande (herunder Danmark) til at øge deres militære udgifter, ligesom Danmark så sent som i weekenden fik en række officielle anbefalinger til, hvordan vi som danskere bør forberede os, så vi kan klare os i tilfælde af sabotage eller ekstreme vejrsituationer.

Island er det fredeligste land i både Europa og Verden, men alligevel er freden her også faldet, helt præcist 1,55 procent. Det skyldes en lille stigning i antallet af voldelige demonstrationer i det lille land.

Andre nævneværdige placeringer

Sommerferien er lige om hjørnet, og det betyder, at hundredtusindevis af danskere sætter kursen mod udlandet, og derfor er det jo også relevant lige at kigge på, hvordan tilstanden er i nogle af de mest populære ferielande.

Portugal indtager en 7. plads på listen (altså en placering bedre end Danmark).

Tyskland har en placering som nummer 20, og lidt længere nede finder vi Spanien på placering nummer 23.

Italien er nummer 33, Storbritannien nummer 34, Sverige nummer 39 og Grækenland nummer 40.

Hvad der måske er mere opsigtsvækkende er, at Frankrig er helt nede som nummer 86 på listen. Det betyder, at lande som Bolivia, Turkmenistan, Kosovo og Bahrain er mere fredelige ifølge indekset.

Du kan læse hele rapporten her.