Lavede miniskov til børnene
Forsøget gik ud på, at forskere undersøgte, om det kunne styrke børns immunforsvar, hvis der blev etableret en miniskov, og børnene legede i den.
Derfor rullede dagplejeren i samarbejde med forskerne en græsplæne ud, plantede en underskov (som fx dværglyng og blåbær).
Fem gange om ugen fik børnene mulighed for
Og det virkede. Mikroberne på børnenes hud var steget markant - og dette er knyttet til et stærkere immunforsvar.
Sammenlignet med bybørn, der legede i almindelige bydagplejer, hvor der lå metervis af fortov, fliser og grus, fik de de små børn øgede T-celler og andre inden for blot 28 dage. Det så altså ud til, at udelivet boostede huden og resten af kroppens naturlige forsvar.
Første forsøg af den slags
Eksperimentet i Finland var det første af den slags. Det gik ud på at manipulere børnenes miljø for at tjekke om, hvor stor en påvirkning miljøet havde på børns immunforsvar.
Det er kendte som biodiversitetshypotesen, der fortæller, at et fald i de grønne miljøer er medvirkende til en stigning af autoimmune sygdomme.
Andre gode effekter ved mere skov
Men det er ikke den eneste hypotese, der er i spil. Forskere har også tidligere slået fast, at naturbesøg faktisk giver strukturelle ændringer i hjernen og bedre immunforsvar.
Dog ved de stadig ikke med sikkerhed, hvorfor denne ændring finder sted.
De kan dog konstatere, at børn på landet har færre tilfælde af astma og allergier.
Derfor, fortæller forskerne, er det en god idé at tage børnene med ude i skoven. Det får dem faktisk også til at skabe en tilknytning til naturen, og som voksne vil de værne mere om naturen rundt om i landet.