Borgmester stoppede helt frivilligt: Scorede millioner i gyldent håndtryk betalt af skatteyderne

Generelle nyheder

29/08/2022

Skrevet af Redaktionen

Der er dog ikke tale om beløb, som borgmestre er tvunget til at modtage. Det kan ses ved, at andre lokalpolitikere tidligere har kunnet afvise at modtage deres fratrædelsesgodtgørelser.

Ønsker en almindelig lønmodtager at stoppe i sit arbejde, fordi han eller hun har fundet sig et nyt, betyder det også i økonomisk forstand afsked med den uønskede arbejdsplads. Maksimalt kan der blive tale om lønudbetalinger i opsigelsesperioden, der enten aftales, eller som lovgivningen dikterer.

Men en eksklusiv gruppe af offentligt ansatte, behøver dog ikke tænke på denne måde.

For som det fremgår af aktindsigter opnået af Bjørknæs.dk, har borgmestrene sikret sig særdeles favorable fratrædelsesordninger.

Det var blandt andet tilfældet, da Lars Krarup sidste år valgte at stoppe som borgmester i Herning. Det skete forud for efterårets kommunalvalg, så partifællen Dorte West i stedet kunne overtage borgmesterkæden.

Uanset at Lars Krarup allerede havde sikret sig et nyt topjob som formand for Team Danmark, kunne han forlade sin midtjyske hjemkommune med et gyldent håndtryk på 1.216.914 kroner.

Selv om politikere typisk påberåber sig at der er tale om lovpligtige udbetalinger, behøver de dog ikke nødvendigvis at modtage dem. Ifølge gravermediet har en tidligere udvalgsformand i Helsingør Kommune uden problemer kunnet nægte at modtage sin fratrædelsesgodtgørelse, efter han var stoppet i byrådet.