24 tematikker: Sådan skal du tale med dit barn om det hårde i julen

Generelle nyheder

09/11/22 | 11:04

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Julehjælpen hæves, men hvordan taler man egentligt om det hårde i julen med sine børn?

I går kom det frem, at Røde Kors har valgt at hæve beløbet for årets julehjælp.

Det gør de, fordi julen bliver svær i år for mange børnefamilier. Sidste år modtog 15.000 børnefamilier julehjælp fra Røde Kors, og i år er endnu flere ramt af de prisstigninger, vi har oplevet gennem de sidste måneder.

Elsker det samlende ved julen

Med en ny julekalenderbog forsøger forfatteren bag at sætte fokus på de ting, der kan være svære for børn i julen. Og det bakker musiker Poul Krebs, der har sat musik til en af sangene i bogen, op om.

”Jeg elsker det samlende ved julen, og det at folk af og til finder et blødt punkt frem, der ikke handler om gaveregn, men mere om at dele lidt ud til dem, der ikke har så meget. For alle dem, der ikke har nogen at samles med, er julen jo knap så festlig,” siger han.

Bogen består af 24 kapitler, hvor man sammen med My skal ud og redde julestemningen. Her møder man børn, hvis forældre ikke har råd til julegaver, børn, der har mistet forældre og børn, der er ensomme i juletiden. Og der bliver lagt op til en samtale om, hvordan netop dit barn har det med disse problematikker.

Du kan læse mere om bogen og købe den her

Mistede farfar

Rikke Reimann, der er forfatteren bag Julemissionen, har selv prøvet at have en hård jul.

”Da jeg var 11 år, blev min farfar syg omkring december. Juleaften var han ikke med, og i januar døde han. Det var første gange, jeg rigtig oplevede, at julen ikke er en velbevaret hellig gral, som altid bliver lige som, man altid drømmer om,” fortæller hun og fortsætter: ”Jeg håber, at jeg kan hjælpe børn igennem julen ved at tale om alle de mange forventninger, der kan være.”

Den mindste ting kan gøre en forskel

Julemissionen er en julekalenderbog, hvor børnene og fortælleren skal ud på en mission om at sprede den gode julestemning. Og Poul Krebs tror på, at den mindste bog – eller sang – kan være med til at gøre en forskel:

”Jeg tror på, at selv den mindste bog kan gøre den største forskel. Jeg tror også på, at en sang kan gøre en forskel. Alt, hvad der har mulighed for at røre folk og få os til at tænke på andre end os selv, har den vigtigste funktion i julen. Min egen julesang, “Magiske snefnug”, opererer netop med det tema,” fortæller han.

Forlaget bag bogen har i bogens ånd foræret 160 eksemplarer gratis væk til Julehjælpen i Horsens, hvor forlaget også holder til.

”Håbet med bogen er at sprede budskabet om, hvor svær julen kan være for børn, og hvor vigtigt det er at tale om det. På den måde kan vi i fællesskab hjælpe børn og deres forældre nemmere igennem julen,” fortæller Louise Hvilshøj Andersen Trankjær, der er direktør på Forlaget Superlux.