10 år med Demensrejseholdet - så stor en forskel har det gjort

Generelle nyheder

03/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

For 10 år siden gik startskuddet til Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold. Siden har rejseholdet gennemført 162 læringsforløb, der har styrket plejen og omsorgen for mennesker, der modtager ældrepleje, i store dele af landet. Med nye midler kan plejeenheder snart søge om støtte fra Demensrejseholdet til at implementere ældrereformen og forebygge forråelse og omsorgstræthed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Danmark lever omkring 100.000 personer med en demenssygdom. Det har store konsekvenser – både for dem, der rammes af sygdommen og for deres pårørende. Demensrejseholdet har siden 2015 styrket plejen og omsorgen for mennesker med demens gennem kompetence– og organisationsudvikling i ældreplejen. Det særlige ved Demensrejseholdet er, at konsulenterne kommer ud til plejeenhederne med hjælp og støtte, der tager udgangspunkt i deres konkrete behov.

”Vi oplever, at Demensrejseholdet gør en stor forskel for medarbejdere og de mennesker de passer på. Mange får et nyt syn på mennesker med demens og finder ny glæde ved deres arbejde, når de benytter faglige metoder og refleksion, som vi hjælper dem med,” siger Kirsten Groth Willesen, programleder for Demensrejseholdet i Sundhedsstyrelsen.

Når Demensrejseholdet kommer på besøg, er det borgerne og medarbejderne, der er i fokus. Sammen med ledelsen og medarbejderne dykker rejseholdets konsulenter ned i konkrete eksempler og oplevelser fra hverdagen. Metoder og redskaber prøves af og justeres efter plejeenhedens og borgernes behov, så de giver mest mulig værdi for begge parter.

”Demensrejseholdet er det projekt på ældreområdet, som vi har arbejdet med i længst tid. Det er et af de få områder, hvor vi i Sundhedsstyrelsen selv er ude og implementere vores anbefalinger og redskaber. Det er vi stolte af, fordi vi kan se, at det har en positiv effekt,” siger Kirsten Groth Willesen.

Demensrejseholdet har gennem tiden lagt fundamentet for mange af Sundhedsstyrelsens aktiviteter og indsatser på ældreområdet, herunder Værdighedsrejseholdet, Sundhedsstyrelsens demenshåndbøger og Sundhedsstyrelsens refleksionskort.

Demensrejseholdet styrker den faglige kvalitet og kultur

Evalueringer af Demensrejseholdet peger på, at forløb med Demensrejseholdet bl.a.

  • øger arbejdsglæden og den faglige selvtillid hos medarbejderne

  • bidrager til en hverdag med mere meningsfuldt indhold for borgerne og færre konflikter mellem medarbejdere og borgere

  • har medvirket til, at forbruget af antipsykotika er faldet under og efter forløb

Kommende forløb med Demensrejseholdet

Plejeenheder på ældreområdet kan se frem til nye forløb med Demensrejseholdet. Inden længe udmeldes en pulje til ansøgning.

De nye forløb skal være med til at støtte implementering af den nye ældrereform og sætte fokus på trivsel for både borgere og medarbejdere for at forebygge forråelse og omsorgstræthed.

Demensrejseholdets metoder og redskaber

Demensrejseholdet anvender en række redskaber og metoder, der er udviklet til at strukturere og systematisere medarbejdernes faglige refleksion om borgernes adfærd og behov. Samtidig er de med til skabe et fælles sprog og en fælles tilgang for medarbejdere på tværs af fagligheder og vagtlag.

Demensrejseholdets metoder og redskaber er vigtige i arbejdet med at træne og vedligeholde den viden, som medarbejderne får i et forløb med Demensrejseholdet og til at skabe refleksion om konkrete borgere eller opgaver med baggrund i den nye viden.