Umulig at undgå - denne lyd kan 1 ud af 5 mennesker ikke holde ud

Generelle nyheder

03/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er der en lyd i det daglige, du bare ikke kan klare?

Lyd er i høj grad en individuel ting. Altså hvordan man har det med at høre forskellige lyde.

Alligevel er der en del gengangere, når folk skal nævne, hvilke lyde der virkelig går en på nerverne.

Vi kender klassiskerne: Negle på en tavle, kniv på porcelæn, måske endda ping pong-bolde generelt.

Men så er der også de lyde, som nogle af os måske ikke føler noget ubehag ved at høre, men som kan være ulidelige for andre.

Og en ny undersøgelse peger på, at en af de mest almindelige lyde i hverdagen overhovedet er netop en af de lyde, som mange finder ubehagelige.

Ifølge en undersøgelse, som er lavet af forskere fra King’s College London og udgivet i tidsskriftet PLOS ONE, finder næsten en ud fem lyden af andre menneskers vejrtrækning så irriterende, at den grænser til det ulidelige.

Fænomenet kaldes misofoni, og det er faktisk langt mere udbredt, end man skulle tro.

Voldsomme konsekvenser

Dr. Jane Gregory, som er forfatter til studiet og klinisk psykolog fra Oxford University, fortæller, at misofoni kan forårsage en følelse af hjælpeløshed og af at være fanget, fordi men sjældent kan bevæge sig væk fra de ubehagelige lyde.

I undersøgelsen svarede 18,4 procent af de 772 deltagere, at de reagerer kraftigt på hverdagslyde såsom vejrtrækning, gaben og tyggen.

I et spørgeskema svarede kun 13,6 procent af respondenterne, at de havde hørt om misofoni, mens bare 2,3 procent i forvejen vidste, at de led af det.

Det tyder på, at mange ikke har kendt til begrebet, der kan beskrive deres voldsomme reaktion på helt almindelige lyde.

"Der er behov for mere forskning for at forstå årsagen til misofoni, og hvordan vi kan hjælpe de mennesker, hvis symptomer disrupter deres hverdag," lyder det fra Dr. Jane Gregory.

Og hvis ikke lyden i sig selv var nok, så er lidelsen tit kombineret med en følelse af skam, fordi man ofte reagerer negativt på lyde, som kommer fra deres kære.

Blandt andre lyde, som testpersonerne reagerede på tæller også smaskelyde, snorken, fodtrin og høje synkelyde.  Men det var altså markant vejrtrækning, der lå som topscorer over lydene.