Varmeeksperter afslører myter om opvarmning med radiator

Forbrug

07/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En gruppe varmeeksperter har afsløret nogle af de største energibesparende myter, herunder en, som du faktisk aldrig bør gøre ved dine radiatorer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når nætterne bliver kortere og dagene bliver koldere, ved du, at vinteren er lige rundt om hjørnet – og det er tid til at tænde for varmen og finde tæpperne frem.

Med masser af information om energibesparelse, der cirkulerer på internettet, kan det være svært at vide, hvilke råd der virker, og hvilke der ikke gør. Heldigvis har eksperterne hos Studio afsløret hacks, der faktisk bare er myter, herunder hvorfor du ikke bør male dine radiatorer sorte.

At male dine radiatorer sorte vil spare dig penge – MYTE

Selv om det er sandt, at sort tiltrækker og absorberer varme, er dette kun korrekt, når varmen genereres gennem lys, såsom sollys.

Så der er virkelig ingen grund til at gribe en pensel og ødelægge dine radiatorer med sort maling. Du kan godt gøre det af æstetiske årsager, men ikke af energibesparende årsager.

Det er billigere at lade varmen være tændt på lavt hele dagen – MYTE

Uanset hvordan du bruger din varme, afhænger dit hjem af at bevare varmen og spare penge i sidste ende af kvaliteten af din isolering. Så selvom, det at lade din varme være tændt på lavt hele dagen, kan holde dig dejlig varm, er det lige så dyrt som at fyre din varme op på høj for kortere perioder.

Aluminiumsfolie bag radiatoren kan holde varmen inde – sandt, MEN ikke effektivt

Idéen bag dette er, at aluminiumsfolie bag radiatoren stopper varmen fra at absorberes i væggen bag den.

Men de fleste vægge er allerede effektivt isoleret, så det kan ikke være umagen værd at bruge al din aluminiumsfolie på denne hack. Det er bedre at rengøre og udlufte din radiator, når det er nødvendigt, så den kan varme op ordentligt.

Det er mere omkostningseffektivt at koge en hel elkedel med vand - MYTE

Selvom det måske ser ud til at være mere effektivt at koge en hel elkedel med vand til dine mange bryggepauser i løbet af dagen, er det faktisk meget mere omkostningseffektivt kun at fylde kedlen cirka halvt op. Essensen er, at jo mere vand der er i kedlen, desto længere tid tager det at opvarme, og det bruger mere energi, mens det koger op.