Vanvittige priser: Her koster parkering mere end madbudgettet

Forbrug

14/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vil du helst have noget at spise eller have fast parkering?

Parkering er blevet en guldgrube for både offentlige og private parkeringsudbydere. Især københavnere må lukke øjnene for de høje kvadratmeterpriser, som er over 1.000 kr. højere end hos aarhusianerne.

Det koster flere tusinde kroner at leje en p-plads i to af Danmarks største byer, København og Aarhus. Og prisforskellen mellem de to byer svarer til at svinge forbi værkstedet og få synet bilen 2-3 gange om måneden.

Det viser en ny opgørelse fra sammenligningsportalen Samlino.dk.

Næsten 350.000 p-bøder

Ikke alene udstedes der p-bøder for store og voksende millionbeløb. Alene i København blev der i 2022 udskrevet ikke færre end 300.000 p-bøder, og i Aarhus over 46.000 af slagsen.

Undertiden har offentlige og private parkeringsudbydere opkrævet højere priser for de dyre kvadratmeter, hvis man vil undgå de gule sedler i forruden.

Hvis bilen parkeres centralt i København og Aarhus, er timeprisen næsten dobbelt så høj i hovedstaden.

Men især ét p-hus tager suverænt førstepladsen for at være en af de dyreste p-pladser i hovedstaden.

5441 kroner - om måneden

Hvis en bilejer i København ikke orker at cruise rundt i timevis på jagt efter en p-plads i de overbookede områder af midtbyen, er den eneste smutvej at leje en fast p-plads, f.eks. i et p-hus. Men det kan hurtigt blive en bekostelig affære, da p-husene har lugtet lunten. Og priserne er blevet gevaldigt højere gennem de senere år.

Københavns dyreste parkeringshus er Q-Park ved Magasin Du Nord nær Kongens Nytorv. Her koster det 5.441 kr. om måneden at leje en p-plads på cirka ti kvadratmeter. Hvis de samme kvadratmeter – endda i kælderen – var en bolig, ville det svare til at en toværelses lejlighed på 50 kvadratmeter ville koste lidt over 27.000 kr. om måneden. I 2018 var det samme p-hus det dyreste, men det kostede 4.375 kr. om måneden.

I Aarhus ligger nogle af de dyreste p-pladser til leje på 2.877 kr.

Opgørelsen fra Samlino.dk viser en gennemsnitlig prisforskel på over 1.000 kr. om måneden mellem de to byer.

I boksene herunder kan du se, hvad det koster at leje en p-plads på månedsbasis i København og Aarhus.

Private p-huse, hvor det er muligt at leje p-plads på månedsbasis i København. Kilder: q-park.dk, parkeringsinfo.dk, blox.dk, jeudan.dk, apcoa.dk

Private p-huse, hvor det er muligt at leje p-plads på månedsbasis i Aarhus. Kilder: q-park.dk, parkeringsinfo.dk, apcoa.dk