Undersøgelse: Dette ryger først, når økonomien strammes til

Forbrug

05/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad skærer du på, når der ikke er så meget luft i økonomien?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En nordisk undersøgelse af befolkningens holdninger til økonomisk sikkerhed, stress og sundhed, som Kantar Gallup lavede for If Forsikring i efteråret, viser, at 47 procent af danskerne er mere bekymrede for deres privatøkonomi, end tidligere.

Et halvt år senere er over 1000 danskere blevet spurgt om det samme igen af Kantar Gallup, og her ses stadig samme tendens.

Særlig slemt står det til hos de 18-35-årige, hvor hele 56 procent er blevet mere bekymrede for deres privatøkonomi.

"Det er en aldersgruppe, der både spænder over lidt lavere lønninger og stor ansvarsfølelse for familien, og det har selvfølgelig betydning for ens valg og prioriteringer og afspejler sig i svarene. Kun ganske få vil fx skære i boligudgifterne. Tilknytningen til skoler, kammerater og fritidsaktiviteter vejer tungere, og familierne vil hellere begrænse ferie- og madbudgettet og holde igen med opsparingen," siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef i If Forsikring.

Forskel på kønnene

Undersøgelserne afslører også, at flere kvinder end mænd i stigende grad bekymrer sig om deres privatøkonomi. Det samme gælder den del af befolkningen, der har de laveste indkomster.

Birgitte Ringbæk vurderer, at flere faktorer medvirker til, at flere kvinder bekymrer sig om privatøkonomi, end mænd.

"Kvinder har traditionelt været mindre økonomisk uafhængige og følt sig mere økonomisk sårbare. Samtidig er der stadig en tendens til, at kvinder tjener mindre end mænd. Selvom disse ting er ved at ændre sig, kan det stadig have indflydelse på, at flere kvinder end mænd bekymrer sig om økonomien," siger hun.

Vi dropper ferierne først

Ifølge den nye undersøgelse er ferierne det, som flest danskere dropper, når privatøkonomien  er under pres. Ved stigende udgifter vælger hele 43 procent at skære ned på ferie, 35 procent nedprioriterer opsparing, mens henholdsvis 27 og 25 procent vil bruge færre penge på fritidsaktiviteter og madbudgettet.

I den anden ende af spektret er forsikringer den udgiftspost, forbrugerne nødigst skærer ned på. Kun fire procent vil ændre på deres forsikringer, hvis de får flere udgifter.

"Det er i tider med usikkerhed, at forsikringer er allervigtigst. Det skaber en grundlæggende tryghed at vide, at man har sikret sig, hvis der sker noget uventet. Høje priser, stigende udgifter og den generelle sikkerhedssituation udfordrer vores basale og mentale trivsel, og her er det væsentligt at vide, at man har et sikkerhedsnet, hvis noget dramatisk og ofte også økonomisk udfordrende skulle ske," forklarer Birgitte Ringbæk.

Selvom danskerne ikke ønsker at nedjustere forsikringerne, kan det være en god idé at vende situationen med ens forsikringsselskab, hvis behovet for at finde yderligere besparelser skulle opstå.

"Der kan sagtens være hjælp at hente hos forsikringsselskabet. Vi kan undersøge, om der er dækninger, som måske ikke er så nødvendige længere, tilvalgsdækninger man kan vælge fra i en periode, eller dækninger, der er omfattet af flere forsikringer. For nogle kan en selvrisiko måske også justeres op, så prisen på forsikringen kan sættes ned," siger Birgitte Ringbæk.

Hvilke udgiftsposter skærer du først ned på, hvis du har oplevet eller kommer til at opleve stigende udgifter? 

1. Ferie (43 procent)

2. Opsparing (35 procent)

3. Fritidsaktiviteter (27 procent)

4. Madbudgettet (25 procent)