Tilbagekalder 2 slags pålæg: Der er fundet listeria

Forbrug

26/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal kassereres eller returneres hurtigst muligt.

Nordbornholms Røgeri tilbagekalder nu to slags pålæg

Der er nemlig fundet listeria i sliced koldrøget laks og sliced koldrøget hellefisk.

Det skriver Nordbornholms Røgeri i en pressemeddelelse.

Der er tale om pakninger, som indeholder 100 gram og 200 gram.

Har man købt nogle af disse produkter i perioden d. 3. april til d. 24. juni 2024, beder røgeriet om, at man kasserer eller returnerer produkterne tilbage til producenten hurtigst muligt.

Hvad er listeria?

Ifølge Statens Serum Institut er listeriainfektion en fødevarebåren sygdom, der skyldes bakterien Listeria monocytogenes. Infektionen viser sig primært som blodforgiftning eller meningitis hos personer, der har nedsat immunforsvar og gravide.

Sygdommen kan desuden være farlig for den gravides ufødte barn. Det er disse alvorlige invasive infektioner, der overvåges i Danmark og omtales som "listeriainfektion" her.

I Danmark ses normalt ca. 50 sygdomstilfælde om året. 2009, 2014 og 2022 var undtagelser med høj forekomst, idet der disse år var imellem 90-100 tilfælde. Dødeligheden er ca. 25 procent.

Listeria monocytogenes kan findes overalt i miljøet og derfor også i mange rå eller let forarbejdede fødevarer. De fleste danskere vil på et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge. Det sørger immunforsvaret for.