Alt for meget takeaway-emballage flyder i skraldespande og naturen.
Derfor bakker Salling Group og Starbucks op om borgmestrene fra landets tre største byer, som direkte opfordrer regeringen til at indføre en national pantordning på takeaway-emballage, som man kender det fra bl.a. flasker og dåser.
“Vi er glade for at se, at borgmestrene fra landets tre største byer direkte opfordrer til en national genbrugsordning for emballage, som vi i Salling Group har skubbet på for gennem længere tid. Vi har gode vaner, når vi panter vores dåser, og den vane skal vi også have, når det omhandler takeaway-emballage,” siger kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Salling Group, Henrik Vinther Olesen.
Starter i to caféer
Som et skridt i den rigtige retning går Starbucks fra i morgen, 1. maj, med i forsøgsordningen i Aarhus, hvor man har implementeret et retursystem til to-go-kopper.
Det kommer til at ske i de to caféer, som ligger henholdsvis i Salling Aarhus og i Borgporten tæt på Aarhus Domkirke.
Head of Franchise i Starbucks, Michael Hald, er positiv overfor ordningen.
“Hvert år bruges og smides rigtig mange to-go-kopper i skraldespanden. Det kan mindskes med det nye system, som vi i Starbucks er glade for at kunne bakke op om,” siger Michael Hald.
Håber at vise vejen
Han håber, at forsøgsordningen i Aarhus kan være med til at bane vejen for et nationalt retursystem.
“Det er en ordning, som giver rigtig god mening. Det er en god idé at returnere to-go-emballage, som vi kender det fra blandt andet juice, sodavand og nu også kaffekopper. Det er meget bedre, at det kan genbruges, så det ikke ender i skraldespanden eller endnu værre i naturen,” understreger Michael Hald.
I mange år har gæsterne kunne medbringe sin egen kop i Starbucks og dermed undgå at få en to-go-kop. Derudover bliver drikkevarerne serveret i enten glas eller porcelænskopper, hvis gæsterne sidder og nyder kaffen, kakaoen eller teen i caféen - alt sammen for at mindske brugen af engangsemballage.
Fakta om de nye kopper
To-go-pantkopperne kan kun afleveres i en af de opstillede automater rundt omkring i Aarhus og altså ikke direkte hos Starbucks
I Starbucks kan man købe en to-go-pantkop, når man bestiller den mindste størrelse af varme drikke
Gæsterne betaler fem kroner for koppen, som de får retur, når de panter den i en af automaterne
Forsøgsordningen med to-go-pantkopper er opstået i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og TOMRA