3 fryserfejl, der koster dig en formue

Forbrug

03/10/22 | 12:10

Du kan spare mange penge på din fryser ved at undgå 3 almindelige fejl. Foto: Shutterstock
Du kan spare mange penge på din fryser ved at undgå 3 almindelige fejl. Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Der er mange penge at spare ved at få styr på nogle helt basale ting.

Der er nærmest gået sport i at leve så økonomisk og energivenligt som muligt.

Det er der ikke noget at sige til med vanvittige energipriser og en lurende krise i løbet af vinteren.

Danskerne slukker i høj grad for deres stand by-apparater, holder lukket for varmen og har intet imod at gå rundt i mørke for at spare lidt ekstra.

Men de færreste tænker over, at der er rigtig mange penge at spare på de maskiner, der er nødt til at køre hele tiden - for eksempel fryseren.

Og har kan man virkelig spare meget på energiregningen, hvis man undgår 3 af de mest almindelige fejl, som Tiktok-kanalen @ao har samlet.

Fejl nummer 1: Du har næsten intet i fryseren

Det kan lyde besynderligt, men det er faktisk en virkelig dårlig idé rent energimæssigt, hvis du ikke har fryseren fuld af mad.

En fuld fryser holder nemlig bedre på kulden, og derfor skal den ikke bruge lige så meget energi på at holde maden frossen. Det er nemlig væggene og maden, der holder på kulden, ikke luften.

Det betyder dog ikke, at du skal fuldstændig overfylde fryseren. Der skal nemlig være plads til, at luften kan cirkulere.

Sigt efter at have en fryser, der er omkring 70 procent fuld for at få de optimale betingelser. Du skal i hvert fald undgå at fylde den mere end 85 procent.

Artiklen fortsætter under videoen.

Fejl nummer 2: Du fordeler tingene forkert

Det lyder næsten helt videnskabeligt, men der er faktisk også energi at spare ved at tænke lidt over, hvor du lagrer de forskellige frostvarer.

For frysere med 4 skuffer er den mest optimale fordeling, ifølge eksperterne:

  • Øverst: Is, både terninger og desserterne

  • Skuffe nummer 2: Grøntsager og andet grøntsagsrelateret

  • Skuffe nummer 3: Kartofler, brød, hvidløgsbrød osv.

  • Bunden: Kød og fisk

Fejl nummer 3: Du glemmer at afrime

Som vi slog fast i fejl nummer 1, så er det maden og væggene i fryseren, der for alvor sørger for at holde temperaturen i bund i fryseren.

Derfor kan det være ødelæggende for din frysers effektivitet, hvis vægge, top og bund er fuldstændig dækket af rim og frost.

Sørg for at afrime din fryser regelmæssigt, gerne en gang om måneden.