Slutter snart: Her bliver det umuligt at købe billetter i busserne

Forbrug

04/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I stedet skal du bruge appen, Rejsekort eller købe dine billetter online.

Hvis du ikke har en smartphone, kan det blive en udfordring at tage bussen i Aarhus og omegn fra d. 1. november - medmindre du selvfølgelig vil risikere at skulle af med 1000 kroner i kontrolafgift hver gang, du tager bussen.

D. 1. november 2023 er nemlig den første dag, hvor det ikke længere er muligt at købe billetter i Aarhus bybusser. Bybusserne er de gule busser, der kører rundt på de østjyske veje, og stoppet for salg af billetter stopper altså ikke i de blå rutebiler.

Det kan man se på de røde mærkater, Midttrafik har sat på køreplanerne ved busstoppene rundt om i Aarhus. Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Privat

Kommunens ønske

Det er faktisk Aarhus Kommune, der har anmodet Midttrafik om at skille sig af med billetautomaterne senest d. 1. januar 2024.

Årsagen til anmodning er det kommunale budget for 2023-2026, som Aarhus Byråd vedtog i oktober 2022. Her blev der nemlig fremsat et spareforslag om at nedlægge billetautomaterne, da det vil give en samlet besparelse på 6,3 millioner kroner, ifølge sagsfremstillingen.

En anden årsag er, at salget af kontantbilletteren er faldet fra 29 millioner kroner i 2017 til bare 8 millioner kroner i 2022.

Endelig spiller det også ind, at automaterne har en forældet software, som ikke længere bliver opdateret. Det betyder, at det bliver stadig sværere at opretholde de gældende krav til it-sikkerhed, ligesom en række ting skal gøres manuelt, da maskinerne ikke kan sættes til at gøre disse ting automatisk.

Træder ind bag i bussen

De aarhusianske busser har i årevis været kendetegnet ved, at man ikke træder ind i bussen ved den forreste dør, altså den ved chaufføren.

I stedet træder man ind gennem den midterste eller bagerste dør, og midt i bussen kan man så finde billetautomaterne, hvor man kan købe sin billet, imens bussen kører videre mod det næste stoppested.

Men det er altså slut fra d. 1. november 2023.