Skjult strømsluger: Gør dette ved din elkedel mindst en gang om måneden

Forbrug

21/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det får også drikkevarerne til at smage bedre!

Hvad end du bruger din elkedel til at lave spandevis af te og kaffe, til at forkæle dig selv med et fodbad i ny og næ, eller du bruger den til at varme vandet, inden du skal lave mad, så er det ikke nogen overraskelse, at en elkedel bruger, ja, el.

Men i disse tider, hvor det virkelig gælder om at spare, hvor man kan, er det også værd at være opmærksom på, om ens elektriske redskaber virker optimalt - og det er der en stor risiko for, at din elkedel ikke gør!

Der er i hvert fald mange af os, der ikke lige får afkalket elkedlen (og for den sags skyld også kaffemaskinen), når der begynder at blive dannet hvide flager på bunden af beholderen. Men ikke nok med, at det går ud over smagen på vandet, som jo så går ud over kaffens eller teens smag, så vil kalkaflejringer også have en negativ indvirkning på din elregning.

Forklaring: Hvis der er kalkaflejringer i elkedlen, skal den bruge mere energi på at varme vandet - og derfor bruger den mere strøm, hvis den ikke er ren.

Hvor ofte, du bør rense din elkedel, kommer selvfølgelig an på, hvor ofte du bruger den, men en god tommelfingerregel er, at det bør gøres en gang om måneden. Det fortæller Heather Nixon fra rengøringsfirmaet Bio-D til Express.co.uk.

Hun forklarer videre, at det gamle råd om, at det er nemmere at holde noget rent end at gøre det rent, også gælder i dette tilfælde.

Men selvom det måske virker som en lille plante i junglen af spareråd, så er det i hvert fald ikke den mest krævende ting, man kan give sig i kast med at for spare lidt ekstra.

Kalkaflejringerne virker nemlig som en isolator, og det betyder, at varmeelementet i elkedlen skal arbejde længere for at varme vandet op til den ønskede temperatur - og hvis det for eksempel er noget, man gør en gang om dagen, kan mange bække små hurtigt udvikle sig til en større fjord.

Man kan selvfølgelig bruge afkalkningsmiddel til at rense elkedlen, men det er faktisk ikke engang nødvendigt. Eksperterne forklarer, at eddike kan fungere lige så godt.

Clare Edwards er boligøkonom, og hun anbefaler, at man laver en blanding af citron og eddike og vand. Dernæst skal man tænde elkedlen og lade blandingen koge, for derefter at lade det stå og opløse kalken i kedlen.

Man skal helst lade den stå en times tid, inden man hælder blandingen ud og renser kedlen, men bare 20 minutter kan også gøre en forskel.

Fyld elkedlen næsten helt op med blandingen og sikr dig, at forholdet mellem vand og eddike er 1:1 - så får du den mest optimale virkning.