Simple og effektive tricks til opvarmning af hjemmet: Potentiale for kæmpe besparelse

Forbrug

04/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Temperaturer falder i hele Danmark og derfor leder mange husstande efter måder at holde hjemmet varmt på uden at lade varmen køre hele dagen. For at hjælpe har en ekspert delt enkle, men effektive måder at bevare varmen i hjemmet på.

1. Luk sprækker og revner

Eksperterne fra Tapi forklarede: "Tætning mod træk kunne spare dig omkring 400 kr. om året. Gå rundt i dit hjem for at identificere, hvor de kommer ind: "Almindelige kilder er døre, vinduer og sprækker omkring kabler. Brug trækstopper under dørene for at blokere kold luft fra at komme ind og varm luft fra at slippe ud. Påfør tætningslister på dørrammen, så den er helt forseglet, når den er lukket."

Og han tilføjede: "Påfør også isolerende vinduesfilm på enkeltlagsvinduer for at skabe et ekstra lag isolering. Filmen reducerer varmetab og tillader samtidig lys at komme ind."

2. Undgå at placere store møbler foran radiatorer

Store møbler, der er placeret foran radiatorer, kan blokere for den varme lufts cirkulation og forhindre, at den cirkulerer frit rundt i rummet.

Ifølge eksperterne kan dette føre til "ineffektiv opvarmning" og en ujævn temperaturfordeling i hjemmet: "Hvis du skal have møbler tæt på en radiator, så overvej at installere varmebestandige hylder over den eller installer reflektorpaneler bag radiatorer. Disse reflekterer varmen ind i rummet i stedet for at lade den blive absorberet af væggen og øger radiatorernes effektivitet."

3. Luk gardinerne

Også gardinerne bør du overveje at tjekke: "Luk dine gardiner om natten for at indfange varmen, og hvis det er muligt, så invester i tunge, isolerede gardiner med en termisk foring. Disse gardiner er designet til at holde kold luft ude og varm luft inde, hvilket reducerer varmetab.

Og de tilføjede: "I dagtimerne bør du åbne gardinerne for at lade naturligt sollys trænge ind. Sollys kan give gratis varme og naturligt lys, hvilket reducerer behovet for kunstig belysning og opvarmning."

4. Installer en smart måler

En smartmåler kan være en glimrende måde at få adgang til realtidsinformation om en husholdnings energiforbrug.

Forbrugsmåleren giver større indsigt i deres forbrug, da den giver automatisk aflæsning til energileverandøren.

5. Tænk på gulvet

Ifølge eksperterne sker 10 til 20 procent af varmetabet fra husholdningerne gennem gulvet, og tæpper er en god naturlig kilde til isolering. At have tæpper kan hjælpe husholdninger med at spare penge på deres regninger, da det kan bevare varmen.

Til rum, der ikke kan have tæpper, såsom køkkener eller badeværelser, anbefales det at bruge glatte gulve med den rette underlag.

Johanna Constantinou, brand- og kommunikationsdirektør hos Tapi, sagde: "At holde dit hjem varmt i de koldere måneder behøver ikke at resultere i overdrevne regninger. Disse nyttige tip vil arbejde sammen for at opvarme rummene i hjemmet, når vi nu her mærker faldet i temperatur."

Kilde: Express.