Prisen på elektricitet blev mere end fordoblet i 2022, og selvom priserne siden er faldet til et mere spiseligt niveau, er det stadig værd at spare, hvor man kan.
Men hvad gør man lige med de maskiner, man ikke bare lige slukker og tænder for?
For eksempel står køleskab og fryser ifølge Energistyrelsen for omkring 20 procent af vores årlige strømforbrug, så der kan spares tusindvis af kroner ved at få styr på de to strømslugere.
Få styr på energimærkningen
Mange, særligt ældre, køleskabe og frysere er ikke særligt energivenlige, og her er der rigtig mange penge at hente.
For godt nok får man en engangsudgift, når man skal skifte de forældede strømslugere ud, men det er hurtigt tjent ind i besparelser på energi.
Hvis du for eksempel har et køleskab med energimærke F og udskifter det til et med energimærke A, vil du ifølge sparenergi.dk spare hele 95 procent på elregningen.
Og selv hvis dine kolde skabe allerede er godt med, når det kommer til energimærkning, skal du være opmærksom på, hvornår mærkningen er givet.
For hvis du for eksempel har et 300-liters køleskab med energimærke A, kan du ifølge Energistyrelsen spare 700 kroner om året ved at skifte det ud med et nyt med den nye B-klassificering.
Hvis du ikke vil skifte ud
Hvis du ikke lige føler for at skifte dine hårde hvidevarer ud, kan du stadig spare masser af penge ved at sikre dig, at de er så effektive som muligt.
Nogle køleskabe og frysere lukker nemlig ikke helt til. Gummilisterne kan sidde løst eller være slidte, og det betyder, at køleskabet bruger mere energi på at holde madvarerne kolde.
Så gennemgå listerne og sæt dem godt fast i døren, skift dem eventuelt ud, hvis de er helt nedslidte. Du kan tjekke, hvor godt dit køleskab er til at holde tæt ved at sætte et stykke papir imellem døren og køleskabet. Ryger papiret ned, lukker køleskabet ikke tæt, og så fiser kulden også ud.
Sørg også for, at både køleskab og fryser er indstillet til de anbefalede temperaturer på henholdsvis 5 og -18 grader. Der er ikke nogen grund til at bruge mere energi på at have koldere skabe end nødvendigt.
Tjek temperaturen ved at lægge et termometer i midten af fryseren eller køleskabet natten over.
Den mere krævende, men meget effektive
Det er ikke nyt for os, men det er alligevel godt at blive mindet om det i ny og næ - fryseren skal altså afrimes!
En ting er, at der bliver mindre plads til frostvarerne, når laget af rim bliver tykkere, men fryseren skal også bruge ekstra energi på at køle ned, hvis indersiden af fryseren mest af alt minder om et vinterlandskab.
Faktisk skal der ikke mere end 0,5 cm. rim til, før fryserens energiforbrug ryger op, så det kan godt betale sig ofte at tjekke, om det er tid til at rense fryseren for is.