Så mange julestjerner skal et barn spise for at dø

Forbrug

19/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Julestjernen er en plante, der stammer fra Mellemamerika. Alligevel har den fundet en særlig plads i Danmark, som en del af vores juletraditioner. Men den kan faktisk forårsage problemer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den smukke blomst glæder os midt om vinteren, hvor de fleste andre planter ikke blomstrer. Desværre indeholder blomstens saft et giftigt toksin - det er der ikke mange, der er klar over.

Planten kommer fra Mexico. Det var her, den begyndte at blive betragtet som et symbol på julen. Det skete allerede i det 16. århundrede.

Formen på dens blomst siges at ligne stjernen i Betlehem. Den røde farve symboliserer Jesu Kristi blod, og derfor er den smukke blomst blevet et symbol på julen.

I starten blev Julestjernen distribueret til USA, men kort tid efter begyndte den at sprede sig til Europa.

Vi kender blomsten med den røde farve, men planten fås i mange andre farvevarianter, f.eks. pink, hvid, creme og lilla.

Saften i bladene indeholder dog et giftstof, der kan irritere huden. Tidligere blev det betragtet som værende meget mere giftigt, end det faktisk er.

Men hos følsomme personer kan saften forårsage hudirritation og endda hårtab, hvis det bliver siddende på huden i lang tid.

Hvis man sluger saften, kan det forårsage diarré og opkastning. Der er dog aldrig officielt registreret noget dødsfald i forbindelse med Julestjernen.

Selv et lille barn ville skulle indtage op til 500 blade af planten for at akkumulere en dødelig dosis af giftstoffet i sin krop.

Du behøver derfor ikke bekymre dig om alvorlig påvirkninger, hvis du skulle komme til at få lidt saft på dig. Ikke desto mindre er det en god idé at vaske dine hænder grundigt efter håndtering af knækkede blade, på den måde undgår du hudirritationer. Du skal heller ikke gnide dig i øjnene efter at have rørt ved julestjernerne. Saften fra bladene kan forårsage midlertidig blindhed.