Ryanair får kæmpebøde: Ulovligt at kræve gebyr får håndbagage og sædevalg

Forbrug

05/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er tre andre slskaber, der også er blevet dømt - og der er flere sager på vej.

Hos flere lavprisflyselskaber har det kostet penge at få håndbagage med om bord, men det får nu konsekvenser.

I Spanien har fire lavprisflyselskaber – Ryanair, Vueling, EasyJet og Volotea - modtaget bøder på over 150 millioner euro for at opkræve betaling for håndbagage og sædevalg.

Sanktionerne kommer efter klager fra forbrugerorganisationer.

Har kæmpet i seks år

Rubén Sánchez, som er generalsekretær for forbrugerorganisationen FACUA, udtrykte tilfredshed med resultatet:

“Vi har kæmpet i næsten seks år for at få myndighederne til at gribe ind over for de ulovlige praksisser, som flyselskaberne bruger til at øge deres fortjeneste, og vi har endelig lykkedes.” siger han ifølge det tyske medie Spiegel.

Ifølge FACUA overstiger de samlede bøder 150 millioner euro, hvoraf nogle selskaber skal betale mere end andre. 150 millioner euro svarer knap 1,12 mia. kroner.

Ryanair, som var det første selskab til at opkræve betaling for håndbagage i november 2018, har fået den største bøde.

Vueling følger efter med en betydelig bøde, mens EasyJet og Volotea har fået mindre bøder.

Det spanske ministerium for forbrug har bekræftet, at en undersøgelse af de fire lavprisflyselskaber førte til sanktionerne, men de ønskede ikke at oplyse de præcise beløb eller navnene på de involverede selskaber.

Vil appellere

Ifølge Javier Gándara, der er formand for luftfartsselskabernes organisation (ALA), vil flyselskaberne appellere afgørelsen.

Han beskrev sanktionerne som “fuldstændig ude af proportioner” og advarede om, at rejsende kan blive vildledt til at tro, at betaling for håndbagage nu er ulovligt, hvilket ikke er tilfældet endnu.

Gándara påpegede også, at fjernelse af disse gebyrer kan føre til højere omkostninger for passagerer, der rejser uden håndbagage.

Rubén Sánchez afviste Gándaras argument og sagde, at flyselskaberne ulovligt øger deres indtægter med disse gebyrer.

“Sektoren prøver at fremstille det som om, de sænker prisen for dem uden håndbagage, men det er forkert. De hæver ulovligt priserne og tjener millioner af euro på rejsende med håndbagage,” sagde Sánchez.

FACUA opfordrede forbrugere til at kræve tilbagebetaling af disse gebyrer og meddelte, at de allerede forbereder forsvar for flere sager.