Renhed fremfor miljø: Hvorfor vi vasker tøj oftere end nødvendigt

Forbrug

21/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Ny svensk undersøgelse afslører: Vi går mere op i renhed end miljøet

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En undersøgelse af vores vaskevaner

Hvor mange gange bærer du dit tøj, før du sender det en tur i vaskemaskinen?

Det viser sig, at mange af os smider tøjet til vask efter blot én gang. Det handler dog ikke nødvendigvis om, at tøjet er beskidt, men mere om frygten for at blive betragtet som 'snavset' eller 'sjusket' af andre.

En ny svensk undersøgelse har afsløret, at forståelsen af renhed trumfer miljøvenlige idealer, da folk bekymrer sig mere om, hvordan andre opfatter dem, end om deres CO2-aftryk.

I en undersøgelse med 2.000 deltagere fandt forskerne ud af, at 70% af tøjet, som ikke var beskidt eller havde synlige pletter, blev kastet i vaskemaskinen alligevel.

Vores vaskevaner og deres konsekvenser

Ifølge undersøgelsen laver europæiske husstande fire til fem vasketure om ugen, og denne tendens har været gældende de sidste 20 år.

I samme periode er vaskemaskinernes tromler blevet større, hvilket betyder, at de kræver mere energi for at køre.

Måske er det på tide, at vi bliver bedre til at genbruge vores outfits i stedet for at smide brugbart tøj til vask?

Erik Klint, hovedforfatter af undersøgelsen og forsker ved Chalmers University of Technology i Göteborg, Sverige, udtalte: “Følelsen af afsky vinder simpelthen. Undersøgelsen viser, at jo højere vores følsomhed overfor afsky er, jo mere vasker vi, uanset om vi værdsætter vores miljømæssige identitet højt.”

Ændring af adfærd gennem 'undskyldningsstrategier'

Forskerne gav deltagerne 'undskyldningsstrategier' for at ændre deres adfærd ved at tackle deres frygt for social udelukkelse.

Efter at have prøvet at lade være med at vaske deres tøj efter én gangs brug, fandt de ud af, at folk faktisk ikke bemærkede det.

Erik tilføjede: “Der er en generel konsensus om, at folk, i hvert fald i vestlige lande, har tendens til at vaske tøj, som andre opfatter som rent.”

Den miljømæssige påvirkning af hyppig tøjvask

Regelmæssig tøjvask har en stor samlet miljøpåvirkning.

Ifølge National Geographic bruger vaskemaskiner omkring 19 milliarder kubikmeter vand årligt og udsender anslået 62 millioner ton CO2-ækvivalente drivhusgasser hvert år. Selvom disse er globale resultater og ikke skyldes enkelte individer, bør vi være mere opmærksomme på, hvor ofte vi vasker vores tøj.

Jeansproducenten Levi's har estimeret, at deres kunder er ansvarlige for mere end en tredjedel af det samlede klimaaftryk for et par af deres jeans. De fandt ud af, at brugere i Storbritannien og USA vaskede jeansene efter få ganges brug, og anbefalede i stedet at vaske efter ti gange.

Tips til at reducere tøjvaskens omkostninger og miljøpåvirkning

Der er flere måder at reducere omkostningerne ved tøjvask og mindske din miljøpåvirkning:

  1. Lav en vask mindre om ugen: Ifølge Thames Water’s vandforbrugsberegner kan du spare 4.000 liter vand eller cirka 100 kr. om året ved at lave én vask mindre om ugen.

  2. Vask på køligere tidspunkter: Vask tøj om aftenen, hvis din eltarif er billigere på det tidspunkt. Tjek dette med din udbyder.

  3. Invester i en energieffektiv vaskemaskine: Selvom det indebærer en større startomkostning, kan en A- eller B-mærket vaskemaskine spare dig mange penge i det lange løb.

  4. Vask ved lavere temperaturer: Skift fra 40°C til 30°C for at spare 38% energi, eller til 20°C for at spare hele 62% energi.

  5. Fjern pletter før vask: Brug varmt vand og en klud eller et pletfjerningsprodukt, før du vasker tøjet for at spare energi.

  6. Brug flydende vaskemiddel: Det er mere effektivt til at fjerne pletter og kan spare dig penge.

  7. Rens vaskemaskinens filter regelmæssigt: Fjern filteret mindst én gang om måneden og brug en gammel tandbørste til at fjerne alt, der blokerer det. Skyl det med koldt vand og lad det tørre helt, før du sætter det tilbage.

  8. Fyld tromlen op: Vent, til du har nok tøj til at fylde vaskemaskinens tromle. Det kan reducere antallet af årlige vaskecyklusser og mindske energiforbruget.

Konklusion

Ved at ændre vores vaskevaner kan vi reducere vores miljøpåvirkning og spare penge. Det kræver blot, at vi er mere bevidste om vores vaner og tør udfordre den sociale norm om, at tøj skal vaskes efter hver brug.

Så næste gang du overvejer at smide dit tøj i vaskemaskinen efter én gangs brug, tænk da over, om det virkelig er nødvendigt. Det er både godt for miljøet og for din pengepung.

Kilde: metro.co.uk