Rammer op mod 40.000 danskere: Undgå dobbeltbeskatning af din pension

Forbrug

15/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan stadig nå at undgå det for 2022!

Hvis du ikke skulle have lagt mærke til det, så har det været muligt at tjekke årsopgørelsen for 2022 i en god håndfuld dage.

Flere millioner danskere har allerede været inde og se, om de skal have tilbage fra skattefar eller skal sætte penge af til at betale manglende skat, og hvis du ikke har været inde og tjekke det selv endnu, bør du gøre det snart.

For årsopgørelsen kan få mærkbar betydning for din økonomi og dit økonomiske råderum, hvis du ikke er opmærksom på, at alt er, som det skal være.

For eksempel anslår Skattestyrelsen, at op mod 40.000 danskere har indbetalt for meget til deres ratepension - forstået på den måde, at de har indbetalt mere, end de kan få fradrag for.

Sidste år kunne man trække indbetalinger til ratepension op til 59.200 kroner fra, og alt over det beløb, man indbetaler, får man altså ikke fradrag.

Og her opstår så problemet: For du skal også betale skat af de selvsamme penge, når du skal have dem udbetalt i forbindelse med din pension.

Resultat: Du bliver dobbeltbeskattet.

Den gode nyhed

Heldigvis er det relativt ligetil (hvis man overhovedet kan bruge det udtryk om noget, der har med skat at gøre ...) at undgå dobbeltbeskatningen.

Når du åbner din prsopgørelse vil der nemlig være et afsnit i toppen, der starter med ordene 'Vær opmærksom på'. Her vil det blandt andet fremgå, om man har indbetalt så meget til sin pension, at man ikke har fået fradrag for hele beløbet.

Hvis det er tilfældet, skal du kontakte din bank eller dit pensionsselskab og fortælle dem, at du har indbetalt for meget, og det har du faktisk rigtig god til at gøre.

Reagerer du inden d. 1. maj i går, kan du stadig nå at rette i alle årsopgørelser helt tilbage til 2019 - meget brugbart, da man jo ikke kan afvise, man har indbetalt for meget i de forgangne år også.

Når du at gøre noget ved det, kan du få de penge, du har indbetalt for meget, udbetalt til din konto eller overført til en anden pensionsordning, som giver fradrag.

Kilde: Seniornews