Pensioner er blevet 544 milliarder kroner mindre værd på 6 måneder

Forbrug

05/09/2022

Danskernes pensioner er blevet 544 milliarder mindre værd i 2022. Foto: Shutterstock
Danskernes pensioner er blevet 544 milliarder mindre værd i 2022. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Spørgsmålet er, om vi skal være bekymrede for vores pensioners fremtid?

Stor usikkerhed på de finansielle markeder kan tydeligt ses i de danske pensionsselskaber, som i løbet af 2022 har mistet rigtig mange milliarder.

2022 har været et voldsomt år for den globale økonomi. En masse usikkerheder, som især kan kobles til krigen i Ukraine, har vendt op og ned på stort set alt i danskernes hverdag.

Strøm, brændstof og fødevarer er steget eksplosivt i pris de sidste 6 måneder, hvilket naturligvis presser de danske husstande markant.

Også i den finansielle verden har den seneste tids usikkerhed påvirket aktiekurser blandt andet, og det kan især ses på danskernes pensionsopsparing, som er svundet markant ind.

De har således mistet 544 milliarder kroner i værdi i perioden, viser nye tal fra Nationalbanken.

Stadig overskud set over flere år

Ifølge Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension, skal man dog huske på, at en pensionsopsparing generelt er en langsigtet investering, skriver hun i en kommentar til Ekstra Bladet.

Danskernes pensionsformuer var ved udgangen af andet kvartal på i alt 3923 milliarder kroner. De sidste års gode afkast gør altså, at man på nuværende tidspunkt ikke skal være direkte bekymret for sin pensionsopsparing.

Den negative opgørelse kommer ikke som en overraskelse. I løbet af sidste uge viste regnskaber fra nogle af landets største pensionsselskaber nemlig markante milliardtab.

Pensionsselskabet PFA meldte om et tab på 77,6 milliarder kroner. På de finansielle markeder blev det til et minus på 56,6 milliarder kroner for ATP.