Pas på: Sådan undgår du at købe farlige produkter til konfirmations-sæsonen

Forbrug

24/04/2023

Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen
Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen

Skrevet af J. Bøgen

Der er 5 spørgsmål, du bør stille dig selv.

Konfirmations-sæsonen er de store gavers tid. Men der skal passes ekstra godt på, for kopivarer er nemlig fortsat et stort problem - især når man handler på nettet.

4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det, fordi de har svært ved at spotte, om de køber en ægte vare eller et forfalsket produkt, når de handler på nettet. Det viser en rapport fra den europæiske varemærkeorganisation EUIPO. Hele 43 procent i alderen mellem 15 og 24 år har således ifølge rapporten købt kopivarer uden at vide det.

”Det er vigtigt at se sig godt for, så man undgår at blive snydt. Det kan være svært at gennemskue, om en vare er ægte eller falsk, når man sidder bag skærmen og handler,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Kan have livsvfarlige konsekvenser

Med til historien hører dog, at mange køber forfalskede varer helt bevidst, fordi de ofte er billigere. Ifølge undersøgelsen angiver 39 procent af de unge, at de bevidst har købt kopivarer, hvilket er 2 procentpoint højere end EU-gennemsnittet.

Det er særligt sket inden for varegrupperne ”tøj og accessoires” (13 procent), elektronik (11 procent), fodtøj (9 procent) og hygiejneprodukter (9 procent).  

Man er sjældent opmærksom på, at der for børnene er en risiko for, at deres helbred sættes på spil. For eksempel kan forfalsket kosmetik og tøj indeholde sundhedsskadelige stoffer. Og forfalsket elektronik, såsom mobilopladere, kan risikere at bryde i brand.

Desuden kan man risikere at støtte organiserede kriminelle grupper, som ofte også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet – for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller menneskehandel.   

”Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene er i vidt omfang organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet, og de falske produkter kan være decideret farlige. Det ulovlige salg af kopivarer har samtidig alvorlige konsekvenser for det danske samfund og vores erhvervsliv. De danske virksomheder går glip af store indtægter, når deres produkter bliver kopieret," siger Henriette Vængesgaard Rasch. 

Engang var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – for eksempel også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik. 

Tjekliste til nethandel

Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet. 

  • Er der sprogfejl og skæve priser?

  • Er prisen mistænkelig lav?

  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.

  • Er webadressen mærkelig? 

  • Er betalingsmulighederne mistænkelige?

  • Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

Læs mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.

Læs den fulde rapport fra EUIPO her: ”IP Youth Scoreboard 2022”