Optø dit kød korrekt: Sådan undgår du bakterier ved stuetemperatur

Forbrug

29/3/23 | 06:50

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Mange af os bruger de forkerte metoder til at optø vores kød. Det kan udvikle bakterier, som vi ikke er opmærksomme på.

Du kender det, gæsterne er på trappen, man er iført det stiveste sæt tøj, men du havde ikke husket at taget den frosne kylling op af fryseren - ups.

Nu skal det gå hurtigt, så hvordan optør du en gennemfrossen kylling uden at ødelægge kødet eller udvikle skadelige bakterier. 

Mange af os lægger det frosne kød i håndvasken, og så kan det ligge i lunken vand op optø under stuetemperatur. Men det kan i virkeligheden gøre mere skade en gavn.

Hvis man optør kød ved stuetemperatur kan det ofte give for store temperatursvingninger i kødet, så det kan udvikle små mikrober af bakterier. 

Ifølge det amerikanske stats afdeling for landbrug (USDA) advarer de nu om at optø kød ved stuetemperatur - eller med lunken vand.

Så snart kødet får en temperatur på 4.4 grader celsius, rammer det en farezone for udvikling af bakterier. Dette kan ske ved at lade sine frostvarer ligge ved stuetemperatur i bare et par timer. 

Her er derfor tre gode tricks til at optø dit kød på den bedste mulige måde. 

1. I køleskabet

Den sikreste måde at optø kød på er stadig i køleskabet.

Tag dit kød ud helst 24 timer før, det skal tilberedes, læg det i en lufttæt pose, og lad det ligge til, det er optøet. Anvend gerne kødet inden for 1-2 dage af optøningen. 

2. Et koldt vandbad

Det skal gå lidt hurtigt med optøningen, gæsterne var jo lige på trappen.

Her er det fristende at lægge kødet i et varmt vandbad og ladet det optø på den måde. Men her er temperatursvingningerne ofte for voldsomme, og det kan udvikle bakterier i det yderste lag af kødet.

Hæld derfor koldt vand i skålen i stedet, skift vandet ca. hver halve time, så det forbliver koldt. Put kødet i en lufttæt pose og sørg for, at det er sænket helt under vandoverfladen.

Så snart kødet er optøet skal det tilberedes. 

3. Mikroovn

De fleste mikroovne har et “optø”-program, som er perfekt til en hurtig optøning i en snæver vending.

Det anbefales, at man ikke optør mere end, hvad man skal bruge, da mikroovnen kan skabe varme lommer i kødet, hvilket også betyder, at kødet skal tilberedes så snart mikroovnen siger “pling”, det må ikke ligge og hvile 20 minutter inden det skal tilberedes.