Ny app vil gøre det nemmere for lystfiskere at fiske og hjælpe miljøet

Forbrug

07/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvis du, eller en du kender, elsker at fiske, bør appen måske have et kig inden den næste tur.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De har allerede skabt appen, der finder fiskene for dig, og toppet hitlisterne på Google Play og AppStore. Nu vil Fishbuddy by Fiskher gøre det lettere at fiske og bidrage til bæredygtighed.

Fiskher AS fortæller dig, hvad du kan fiske, hvor og hvordan. Nu skifter de navn og tilføjer teknologi, der vil gøre en forskel for bæredygtighedsmål 14: Livet under vandet.

"Appen har været en fantastisk succes i hele Skandinavien og i Tyskland. Mere end en halv million mennesker bruger den allerede til at få ekspertråd om, hvor de skal fiske, hvad de skal fiske, og hvordan de skal fiske, flotte kort, fiskegenkendelsesværktøjer og til at logge og dele deres fangster. Appen har toppet AppStore- og Google Play-listerne hver sommer og er fantastisk til både begyndere og dem af os, der fisker meget. Men det er den nye teknologi, der gør den så spændende for fremtiden. Fishbuddy kommer til at gøre en forskel for livet under vandet," siger Frank Sjøgren.

Den kendte lystfisker er en af de danske fiskere, der har bidraget med deres fiskesteder til appen. Hvor andre apps deler, hvor andre brugere har fanget fisk, baserer Fishbuddy sine fiskepladser på eksperternes erfaring og viden.

Appen er udviklet af Norges førende lystfisker, Asgeir Alvestad, og nogle af landets bedste teknologer.

"Vores arbejde har gjort appen til den mest komplette fiskeguide i lommeformat. Nu laver vi den største opdatering nogensinde og lancerer Fishbuddy by Fiskher, en game changer for bæredygtig forvaltning af undervandslivet," siger Asgeir Alvestad.

AR og kunstig intelligens

"Vi har søgt patent på et registreringsværktøj, hvor især AR-teknologien (augmented reality) er banebrydende.  Ved at tage et billede af fisken beregner vi art (AI), længde og vægt (AR), fangstlokation (satellit/GPS) og indsamler andre åbne data som fx vejret. Det betyder, at man ikke kommer langt med fiskehistorier i fremtiden, men i stedet kan slå i bordet med faktiske målinger af sommerens fangst," siger han.

"Og det er ikke data, vi indsamler bare for sjov. Det er selvfølgelig spændende for fiskerne selv, og det er en utrolig nem måde at føre logbog på. Det danner også grundlag for konkurrencer og leaderboards. Men endnu vigtigere er det, at vi på denne måde indsamler enorme mængder data (selvfølgelig anonymiseret for dem, der ønsker det) om, hvad der foregår under havoverfladen, information, som er afgørende for en bæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne," siger Alvestad.

Ansvar for bæredygtighed

Fiskher ønsker nu at udvide sit sociale ansvar til at bidrage til bæredygtigt og sundt fiskeri, uanset hvor appen bruges.

"Vi informerer allerede fiskerne om mindstemål og fredningszoner. Men den gennemsnitlige fritidsfisker på havet registrerer ikke sin fangst, det gør kun de mest entusiastiske. Det vil vi gerne gøre noget ved nu, ved at gøre det så nemt, at folk gider gøre sig den ulejlighed, selv når der ikke er indberetningspligt," siger Alvestad.

Med Fishbuddy logger du din fangst ved at tage et billede af din fisk.

"Ud fra disse billeder kan vi levere gode, repræsentative data, som myndighederne mangler i dag," forklarer han.

"Det giver os oplysninger, som kan fortælle os, hvordan det rent faktisk går med torsken, for eksempel hvor den skal beskyttes, og hvor bestanden er stigende og faldende. Om fiskene bliver større eller mindre, og hvilken tilstand de befinder sig i. Over hele verden er der tusindvis af bevaringszoner langs kysten, fordi vi oplever store forandringer i fiskebestandene. De data, der ligger til grund for sådanne beslutninger, er enten ufuldstændige eller meget ressourcekrævende at fremskaffe," siger Alvestad.

Virksomheden er i øjeblikket i dialog med den norske kystvagt om at udvikle et værktøj baseret på teknologien fra Fishbuddy til brug i deres kontrol af fiskerbåde.

"Vi oplever stor interesse fra myndighederne, som ser, at dette kan være med til at udfylde det, vi ofte kalder et sort hul i informationen om livet under havet," siger Alvestad.

Undervandskort

Fishbuddy er måske mest kendt for sine fremragende kort og satellitbilleder med fiskepladser for omkring 30 forskellige arter, både langs kysten og inde i landet.

Med den nye opdatering kommer helt nye, egenudviklede undervandskort.

"Helt unikke kort, som overgår alt andet, jeg har testet. Jeg har nu haft appen med mig både på Sørøya (Nord-Norge) og hjemme uden for stuevinduet i det sydlige Norge, og jeg er forbløffet over, hvor præcist dette værktøj er blevet. Faktisk har jeg fundet flere nye fiskepladser i et område, jeg har fisket i mere end 30 år og kender som min egen bukselomme. Med helt præcise bestemmelser af ålegræs og skibsvrag er dette blevet en virkelig vigtig informationskilde for os, der er interesserede i at fiske," siger Asgeir Alvestad.

Fishbuddy by fiskher kort fortalt

  • 110.000 fiskepladser/områder, mere end 30 forskellige arter (fersk- og saltvand).

  • Antal fiskepladser/områder pr. land:

  • Norge:       50.000 i havet, 4.200 i ferskvand
    Sverige:       7.000 i havet, 8.250 i ferskvand
    Danmark:   15.000 i havet, 550 i ferskvand
    Tyskland:     2.000 i havet, 16.000 i ferskvand
    Holland:       1.220 i havet, 5.200 i ferskvand

  • Unik fangstregistreringsfunktion

  • Skræddersyet unikt dybdekort i havet

  • Oversigt over offentligt registrerede arter i søer

  • Social deling, konkurrencer og diskussioner (udvides løbende)