Nu sker det endelig: Her får du dine penge fra Skat

Forbrug

12/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvis du har betalt for meget i Skat i 2022, får du pengene ind på kontoen allerede denne uge!

Forår er lig med timelang kø på Skats hjemmeside, når nysgerrige danskere får adgang til at se deres årsopgørelse for det forgangne år.

2023 var ingen undtagelse, og nu, cirka en måned efter, nærmer vi os det tidspunkt, som mange venter utålmodigt på:

Dagen, hvor man får overskydende skat udbetalt!

Det sker nemlig denne uge, mere præcist fredag d. 14. april, altså om få dage, så forbered dig på, at dine sociale medier vil svømme over med billeder og opdateringer om, at folk har fået ekstra penge ind på kontoen - nærmest som om de havde vundet i lotteriet.

Det har de selvfølgelig ikke, da de egentlig bare får deres egne penge med en vis forsinkelse.

Nå, men når du så får nogle ekstra penge ind på din konto lige op til weekenden, hvordan er det så egentlig smartest at bruge dem? Ifølge to eksperter, som TV 2 har talt med, er der forskellige muligheder, men nogle er mere fornuftige end andre.

Luksus eller længere sigt

Efter en årrække med corona, absurde energipriser og buldrende inflation kan mange nok være tilbøjelige til at bruge pengene på at forsøde tilværelsen med en rejse, et nyt fjernsyn, eller måske nogle tilføjelser til garderoben.

Men ifølge Louise Aggerstrøm, der er chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, er det ikke nødvendigvis den bedste løsning, selvom det måske er tiltrængt.

Hun forklarer til TV 2, at man i stedet bør gå sin økonomi igennem og se, hvor der egentlig er mest behov for pengene.

Nogenlunde samme melding lyder fra Jeanette Kølbek, der er privatøkonom og formueekspert hos Nykredit. Hun peger på, at det kan være fornuftigt at bruge de ekstra penge på at afdrage på dyr gæld eller have dem på kontoen som en buffer til uforudsete udgifter.

"Det er måske ikke lige det, du har allermest lyst til at bruge pengene på, men ikke desto mindre er det en god idé. Og så kan du glæde dig over, at den strategi støt og roligt giver ekstra overskud til det sjove i livet," siger hun til TV 2.

Hvis man ikke har nogen gæld, kan man vælge at skyde pengene i sine børns eller børnebørns opsparinger eller for den sags skyld sin egen aldersopsparing. Endelig er der også muligheden for at investere pengene, så de får lejlighed til at "arbejde for dig".

Tag ved lære af årsopgørelsen

Uanset hvad råder Louise Aggerstrøm til, at man bruger resultatet af årsopgørelsen fra 2022 til at tjekke forskudsopgørelsen for 2023.

For mange danskere vælger bevidst at betale for meget i skat, så man får sig en glædelig overraskelse, når årsopgørelsen kommer, men det er som udgangspunkt en dårlig ide.

Når pengene står hos Skat får du nemlig et stort rundt nul i renter. Derfor kan det bedre betale sig at ramme rigtigt i sin forskudsopgørelse og så i stedet løbende sætte penge ind på en opsparing, så du får nogle rentekroner ud af det.

Så gå årsopgørelsen for 2022 igennem og se på, hvorfor du ikke ramte rigtigt sidste år. Brug så den læring til at justere din forskudsopgørelse for i år, så du kommer tættere på at ramme helt rigtigt.