Nu er det tid: Tjek din kedel og undgå problemer til vinter

Forbrug

08/10/2023

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Skrevet af Vimal N.

Undgå kedelproblemer til vinter: Tjek din kedel nu med disse ekspertråd.

Opvarmningseksperter deler vigtige tips til at sikre, at din gaskedel fungerer korrekt, inden de kolde måneder rammer.

Mange mennesker vil snart tænde for varmen igen, da temperaturen falder. Men før du gør det, er der nogle "røde flag," du bør være opmærksom på.

Mark Ingram, som underviser hos Engineering Real Results, siger: "Det bedste tidspunkt at tjekke din kedel på er nu, inden det bliver rigtig koldt." Når først vinteren rammer, får gasselskabernes servicemedarbejdere meget travlt, og så har de begrænset kapacitet.

Mark Ingram har der også et andet tip, så du kan komme det i forkøbet: "Det er en god idé at tænde varmen i korte perioder, så du kan kontrollere, om alt fungerer ordentligt. Normalt bør gaskedler udskiftes hvert 15. år, da de er en vigtig investering. De skal passes og plejes, ligesom man ville gøre med en bil. Det anbefales altid at få dem regelmæssigt serviceret."

Lyde fra gaskedlen

En kedel laver normalt en svag summen, når den starter, men hvis du hører pibende, bankende eller andre mærkelige lyde, er det tegn på, at noget kan være galt.

Mark Ingram siger: "Enhver form for piben, bankende eller summen kræver en undersøgelse, da det kan betyde, at der er ødelagte dele eller slid, der skal repareres."

Radiatorer opvarmes ikke ordentligt

Radiatorer bør normalt begynde at varme op relativt hurtigt efter at have været slukket i lang tid. Hvis du bemærker, at de ikke bliver varme, som de plejer, kan det være et tegn på problemer.

Hvis dine radiatorer føles kolde, kan du prøve at løse det ved at lufte dem, hvilket er en nem opgave, du selv kan udføre. Hjælper det ikke, kan det være et tegn på mere alvorlige problemer som blokeringer eller snavs i systemet, der kræver en professionel reparation.

Ualmindelige lugte

Sunde kedler bør ikke udsende lugte. Hvis du pludselig bemærker en mærkelig lugt, skal du tage det alvorligt og søge professionel hjælp.

Mark Ingram påpeger: "Der er en risiko for kulilteforgiftning med kedler, og selvom kulilte er lugtfri, kan det nogle gange have en svag lugt i begyndelsen. Det er ikke noget, man bør tage let på. Hvis du bemærker en mærkelig lugt, bør du straks kontakte din lokale ekspert."

Vandlækager nær kedlen

Hvis du opdager vandlækager omkring din gaskedel, er det et klart tegn på, at noget er galt. Sluk øjeblikkeligt for kedlen og søg professionel hjælp for at undgå yderligere skader.