Nu bliver det dobbelt så dyrt - sker d. 1. oktober

Forbrug

20/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Så gælder det for alvor om at planlægge sit strømforbrug!

Den 1. oktober skifter netselskaberne Cerius-Radius, der står for elnettet i størstedelen af Østdanmark, til vintertariffer, og det øger tilskyndelsen hos forbrugerne til at flytte forbrug væk fra de dyre timer, hvor elnettet er mest belastet.

Tarifmodellen er skruet sådan sammen, at forbrugernes tariffer afspejler elnettets belastning både i løbet af døgnet og året, fordi det er belastningen, der dikterer behovet for at udbygge elnettet. 

Når vintertarifferne træder i kraft, har Cerius-Radius dog valgt at bruge anledningen til en prisnedsættelse. Det skyldes, at strømpriserne har stabiliseret sig til på et lavere niveau, og der for kan kunderne hos Cerius og Radius se frem til en årlig samlet sænkning på 750 mio. kr. ekskl. moms.

”Kunder kommer til at opleve et prishop på tarifferne fra 1. oktober sammenlignet med sommeren, når vi nu igen skifter til vintertariffer, fordi belastningen af elnettet er størst om vinteren i tidsrummet 17-21. Vores tarifnedsættelse betyder dog, at vintertarifferne ikke bliver så høje som i starten af året. Samlet set for en husholdning er der tale om en tarifnedsættelse på 20 procent, hvilket svarer til 450 kr. årligt for en familie i et almindeligt parcelhus,” siger Cäthe Bay-Smidt, chef i netselskaberne, og fortsætter:

”Hvis vi udnytter elnettet bedre, bliver den grønne omstilling billigere, og det vil komme alle til gode. Vi kommer til at bruge meget mere strøm de næste mange år – f.eks. køber mange elbiler og varmepumper, og hvis vi kan holde fast i de gode elvaner og undlade at lade elbilen op eller sætte vaskemaskinen i gang i de mest belastede perioder, der er mellem kl. 17 og 21, så er der penge at spare for forbrugerne," siger Cäthe Bay-Smidt. 

Da tarifferne toppede i februar, kostede det ca. to kroner pr. kWh. mellem kl. 17 og 21, men denne vinter skal forbrugerne betale ca. 1,30 kr. pr. kWh i tarif i samme tidsrum i Østdanmark. Om natten skal kunderne betale en tarif på ca. 0,15 kr. pr. kWh. i Cerius-Radius’ område.

Tarifferne i kroner og ører

Radius, ca. 1. mio elkunder
Vintertariffer, oktober-marts (øre per kWh)

Lavlast - 15,19 

Højlast - 45,56 

Spidslast -  136,68 

Sommertariffer, april – september (øre per kWh)

Lavlast - 15,19  

Højlast - 22,78  

Spidslast - 59,23

Cerius, ca. 400.000 elkunder (Vestsjælland, Lolland Falster og øerne)
Vintertariffer

Lavlast - 14,08 

Højlast - 42,23 

Spidslast -  126,66 

Sommertariffer

Lavlast - 14,08 

Højlast - 21,11 

Spidslast - 54,89 

Grafik: Cerius Radius