Stort eller lille skyl: Så stor er forskellen

Hus og have

13/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vidste du, at det var så meget?!

Engang var et toilet et hul i jorden. Så blev det mere avanceret med et hul i et bræt eller sten.

Så kom den fantastiske opfindelse, toilet med skyl, og siden er der udviklet videre på den idé, så vi nu har mulighed for at vælge, hvor meget vand vi vil bruge til at gøre rent efter en tur på kummen.

Men kan det overhovedet betale sig at veksle mellem det store og lille skyl? Er der virkelig så stor forskel på mængden af vand?

Det korte svar: JA!

100 procents forskel

Ifølge Ladbible.com bruger det lille skyl på et toilet typisk omkring tre liter vand. Det store skyld derimod fordobler det tal, så der løber omkring seks liter vand gennem kummen.

Så langt så godt, men de, de færreste tænker over, er, at det ikke kun er vores vandregning, der takker os for at veksle mellem de to knapper.

Ladbible har taget en snak med Andrew Tucker, manager for vandeffektivitet hos Thames Water i London, og han fortæller, at de på et tidspunkt lavede en rundspørge blandt deres kunder.

Og selvom det måske virker logisk for de fleste, at stor knap svarer til stort skyl og omvendt, så var der imponerende mange i rundspørgen, der ikke vidste, hvorfor der overhovedet var to knapper - og andre byttede simpelthen om på, hvad der var stort og lille skyl.

Husk at bruge dem forskelligt

Opsigtsvækkende resultater i sig selv, men også skidt nyt for miljøet. For modsat hvad mange tror, så er vand på ingen måde en uendelig ressource, selvom der er masser af det.

Tucker forklarer nemlig, at det slider voldsomt på systemerne, der renser vandet fra åer og floder og sender det videre ud i vores hjem, når vi bruger mere vand, end vi behøver.

Faktisk kan det også have ødelæggende virkning på åerne og floderne, hvis vi suger mere vand fra dem, end vi reelt har behov for.

Det er også årsagen til, at toiletter, der enten lækker eller hele tiden bruger en anelse vand, er dyre for både ejer miljø. Tucker vurderer, at der alene i deres kundekreds er omkring 175.000 lækkende toiletter, der samlet bruger omkring 400 liter vand mere end nødvendigt - hver dag.

Bogstaveligt talt penge lige ned i lokummet.