Kommer 250.000 danskere til gode: I dag bliver prisen sat ned

Forbrug

01/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Cafeer, restauranter og boligforeninger med fællesvaskerier er nogle af de kunder, der kan se frem til en lavere regning

Det er egentlig meget simpelt. Markedspriserne for både biogas og naturgas har forsat sit fald, og derfor kan HOFOR nu sænke prisen for kunderne for anden gang i år.

”Vi skal ikke lave underskud, men vi skal heller ikke have et større overskud. Nu er priserne på biogas og naturgas faldet gennem længere tid, og derfor justerer vi prisen igen, så kunderne får glæde af faldet i vores omkostninger,” siger en glad gaschef i HOFOR, Morten Stanley.

Billigere at tænde gaskomfuret

For alle de københavnere, som har gas til deres kogeblus, går prisen fra 995 kr. årligt til 950 kr.  årligt, inkl. afgifter og moms. Det er vel at mærke, hvis man betaler Fastpris.

Hvis man bruger bygas til andet end madlavning eller er en virksomhed, betaler man for det målte forbrug. Her er prisfaldet fra 3,6 kr./m3 til 3,0 kr./m3, ekskl. afgifter og moms – et fald på omkring 16 procent.

Det prisfald kan mærkes særligt hos større restauranter, som typisk bruger meget gas til madlavningen.

HOFOR har sænket priserne flere gange det seneste halvandet år i takt med, at priserne på biogas og naturgas er faldet på et ellers uforudsigeligt energimarked.

”Det er dejligt at kunne sænke prisen nu, men man skal selvfølgelig huske, at det også kan gå den anden vej, hvis vi ser energipriser stige igen som i 2021 og 2022”, understreger Morten Stanley.

100 procent CO2-neutral i 2025

HOFOR leverer bygas til omkring 250.000 københavnere.

I dag er bygassen mere end 60 procent CO2-neutral takket være biogas fra københavnernes eget spildevand.

Forsyningsselskabet arbejder på at gøre bygassen helt CO2-neutral i 2025 ved at investere i flere anlæg der kan nyttiggøre lokal biogas i bygasforsyningen.

Indbyggerne i hovedstaden bliver således – populært sagt – selvforsynende med CO2-neutral bygas.

Fakta om prisfaldet på bygas

  • For en typisk mindre restaurant reduceres udgiften fra ca. 3.600 kr. om året til ca. 3.000 kr. om året.   

  • Større restauranter kan se frem til en gennemsnitlig reduktion i prisen fra ca. 54.000 kr. om året til i gennemsnit 45.000 kr. om året.   

  • For en privatkunde på Fastpris falder prisen fra 995 kr. til 950 kr. om året, inkl.  afgifter og moms. 

  • For en privatkunde på Målt Forbrug med et gennemsnitligt forbrug medfører prisreduktionen, at udgiften til bygas falder fra ca. 1.335 kr. om året til ca. 1.300 kr. om året, inkl. abonnement, afgifter og moms.   

  • For en kunde, der bruger gas til opvarmning, vil udgiften gennemsnitligt falde fra ca. 11.350 kr. til ca. 10.150 kr. om året, inkl. abonnement, afgifter og moms. 

  • I et typisk fællesvaskeri i en boligforening falder udgiften fra ca. 10.050 kr. til ca. 9.000 kr. om året, inkl. abonnement, afgifter og moms.

  • For erhvervskunderne er beløbene angivet uden abonnement, afgifter og moms.