Kan få glasset til at sprække - sådan må du ALDRIG fjerne is fra bilen!

Forbrug

18/11/22 | 12:55

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Klassisk trick til hurtigt at blive køreklar er i virkeligheden farligt.

Nu kommer nattefrosten, og det betyder et gensyn med en af de mest klassiske udfordringer for bilister: Frost på ruderne.

Men nu advarer forsikringseksperter om, at et af de mest klassiske tricks til at hurtigt at gøre bilen køreklar, faktisk er en rigtig dum idé at bruge.

Det virker ellers oplagt: Du står op, ser, at der er frost på ruden, og imens du laver kaffe og gør dig klar til dagen, koger du også noget vand, som du kan smide over ruden. Tadaah, isen er væk fra bilens ruder og spejle med nogle få kast.

Så tidsbesparende er det uden tvivl, men den store kontrast mellem frysende temperaturer og kogende vand er en giftig kombination for glas - og faktisk er der en overhængende risiko for, at glasset enten slår revner eller flækker, hvis du bruger tricket.

Til Express.co.uk fortæller eksperter fra Rooster Insurance, at du godt kan bruge varmt vand, men du bør lade den kogende væske køle, inden du smider den ud over bilen. Hvor meget, vandet skal have kølet, siger eksperterne imidlertid ikke noget konkret om.

I stedet foreslår eksperterne, at man finder handskerne frem og så ellers går i gang med den klassiske isskraber eller en antifrost-væske, som blandt andet sælges i sprayflasker.

Og eksperterne gør ret i at advare mod det klassiske vandtrick. AA (Storbritanniens svar på FDM) bekræfter nemlig, at der er en reel risiko for, at bilejere kan skade deres biler, hvis de bruger varmt vand, når termometeret er i minus.

Årsagen til, at glasset risikerer at sprænge eller slå revner er, at materialet udvider sig meget hurtigt, når det kommer i kontakt med varmt vand. Godt nok vil glasset også trække sig hurtigt sammen igen, når vandet køler, men det er faktisk her, skaderne risikerer at dukke op.

Det er er særligt risikabelt, hvis vinduet i forvejen er små skader eller ridser.

En undersøgelse fra AA viser, at omkring to procent af britiske bilister bruger tricket med det varme vand, men blandt 18 til 24-årige var andelen dobbelt så stor.