Juleanden er i fare - der vil mangle omkring 1 million

Forbrug

05/10/22 | 07:51

Der kommer til at mangle omkring 1 million ænder til jul. Foto: Shutterstock
Der kommer til at mangle omkring 1 million ænder til jul. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

"Spørgsmålet er, om det er et meget stort problem eller et voldsomt stort problem."

For mange danskere er juleaften lig med and på bordet, men 2022 kan blive året, hvor den tradition ufrivilligt bliver brudt.

Flere andeproducenter fortæller nemlig til TV2 Lorry, at juleanden er direkte truet i år.

Faktisk står det så slemt til, at man internt i branchen lige nu vurderer, at der vil mange hele 1 millioner ænder til jul.

"Det er ikke et spørgsmål, om der er et problem eller ej. Spørgsmålet er, om det er et meget stort problem, eller et voldsomt stort problem," siger Morten Gjerskov, ejer af Dyssegaarden i Roskilde, der sælger og producerer juleænder, til mediet.

Derfor råder han faktisk danskerne til at købe juleanden allerede nu, for den bliver kun sværere og dyrere at skaffe i takt med, at vi nærmer os d. 24. december.

Fugleinfluenza er synderen

Årsagen til, at juleænder ser ud til at blive en mangelvare i år, er, at der har været store udbrud af fugleinfluenza, som særligt har ramt Frankrig hårdt.

For hvis bare én and i en besætning får fugleinfluenza, bliver hele besætningen slået ned. 

Det så man også i Sønderjylland tidligere på året, hvor 60.000 kalkuner blev slået ned, fordi en enkelt kalkun fik fugleinfluenza. 

20 procent dyrere

Udbud og efterspørgsel dikterer, at priserne på en vare vil stige, hvis der ikke bliver produceret nok til at imødekomme efterspørgslen - og juleænderne er ingen undtagelse.

Forskellige producenter og forhandlere, som TV2 Lorry har snakket med, forventer, at prisen på ænderne vil være omkring 20 procent højere i år, end den plejer at være.

Eksempelvis regner en slagter med, at deres ænder i år vil koste omkring 700 kroner for 3,5-4 kilo kød.

Så for at gentage opfordringen fra branchen: Hvis du har planer om at servere and til juleaften, så se at få den købt nu, inden prisen stiger endnu mere, eller du simpelthen ikke kan få fingrene i fjerkræet!