Har du hørt om "fe-brød"? Hvis ikke, er det på tide, du forkæler dig selv!

Forbrug

07/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den er en fast dessert ved børnefødselsdage i Australien, og den kræver kun tre ingredienser!

Lagkage, flødeboller, kakao, vingummi ... der er mange forskellige holdninger til, hvad der skal være på bordet til børnefødselsdage, men det er uden tvivl de færreste danskere, der har forsøgt sig med den traditionelle dessert, "fe-brød".

Desserten er noget nær essentiel for australiere, når de små poder skal fejres, og den er mildest talt simpel at lave.

Men hvis du har fået mod på at prøve kræfter med den (meget!) søde dessert, har vi et par tips til dig.

Opskriften først - du skal bruge:

  • Hvidt brød, helst toastbrød, men alt kan teknisk set bruges

  • Smør

  • Kulørt krymmel, også kendt som "regnbuekrymmel"

Fremgangsmetoden er ganske simpel. Tag nogle skiver brød og smør dem med et gavmildt lag smør.

Og her kommer så første tip: tag smøren ud af køleskabet et stykke tid inden, du skal lave fe-brødet. Det risikerer nemlig at ødelægge det skrøbelige brød, hvis du forsøger dig med køleskabskoldt smør - det er simpelthen for hårdt til, at man kan lave et ordentligt og nogenlunde jævnt lag.

Dernæst skal du drysse regnbuekrymmel ud over det smurte brød, og her kommer så det næste tip.

Krymmel er ikke ligefrem nemt at kontrollere, særligt ikke, når man skal være temmelig rundhåndet med mængderne, som man skal her. Derfor er det en god ide at gøre det, som om man skal panere en fiskefilet.

Tag en tallerken, gerne lidt dyb, og hæld en masse krymmel ud på den, så det danner en lille bunke. Dernæst tager du smørsiden af brødet og presser ned i den kulørte bunke.

Hvis det skal være helt rigtigt, skal du herefter tage det nu meget farvestrålende brød og skære det i trekanter.

Og så er der faktisk serveret!

The Insider's skribent var en tur i Australien, hvor hun første gang hørte om den uhyre populære fødselsdagsdessert. De lokale fortalte i den forbindelse, at mange australiere bliver fyldt med nostalgi, når de bider ned i den salte og søde ret, fordi det minder dem om deres egne fødselsdage, fra de var barn.

Retten så eftersigende dagens lys første gang omkring 1929 i kølvandet på Den Store Depression. Siden har den bidt sig fast som en kulturel tradition på højde med æbleskiver herhjemme.

Og det bedste af det hele er, at den også er relevant i 2022 - den er nemlig utroligt billig at lave!

Du kan få en pakke toastbrød med 18 skiver til knap 10 kroner, smør kan man som regel finde på tilbud til 15 kroner for 200 g, og regnbuekrymmel kan fås ned til 19 kroner for 80 g.

Så hvis man får krymmelet til at række, og man skærer skiverne i trekanter, kan man altså lave 36 himmerigsbider for mindre end 40 kroner!