Hvornår på dagen bruger du strøm? Her var det billigst i Østdanmark i maj

Forbrug

13/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det var de mange solskinstimer og masser af vind i maj, der gjorde udslaget.

Energikrisen lærte mange danskere, at det er en god forretning at sætte elbilen til at oplade forskudt eller sætte timeren på opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler, så de kører om natten, hvor elprisen samt levering af strøm (tarifferne) sammenlagt typisk er lavest.

Men i maj har der tegnet sig et andet billede.

Solen stod nemlig højt på himlen i store dele af måneden, og samtidig fik blæsten vindmøllevingerne til at rotere, hvilket sikrede billig strøm til østdanskerne midt på dagen.

Det resulterede faktisk i, at når man sammenholder elprisen og tarifferne, så var to tredjedele af de 50 billigste timer i maj i tidsrummet fra kl. 11.00-17.00.

Det fortæller Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i netselskaberne Cerius-Radius, der ejer og driver elnettet i størstedelen af Østdanmark.

”Opgørelsen viser, at det godt kan betale sig for elkunderne stadig at holde øje med deres elpris-apps. For selvom prisudsvingene er mindre om sommeren end om vinteren, så er der stadig penge at spare. Vores tal viser, at elkunderne stadig flytter forbrug, hvilket har været en tendens siden energikrisen, men de flytter det fortsat til om natten, selvom priserne i maj ofte var billigere midt på dagen,” fortæller hun, og fortsætter:

”Én ting kan elkunderne altid være sikre på: Jo mere forbrug de kan flytte væk fra de sene eftermiddagstimer og tidlige aftentimer, jo mere sparer de. Her er der nemlig mest myldretid i elnettet, og derfor er prisen for at få fragtet strøm til boligen højest. Den store efterspørgsel er desuden med til at presse elprisen op. I maj var der således ingen af de 50 billigste timer, der lå i tidsrummet mellem kl. 17.00 og 21.00.”

Ny tarifmodel

Cerius-Radius var i starten af 2023 blandt de første netselskaber, der indførte en ny tarifmodel. Den har til hensigt at give kunderne et økonomisk incitament til at flytte forbrug væk fra tidsrummet mellem kl. 17.00 og 21.00.

Det er nemlig en win-win, da kunderne får en mindre elregning, og samtidig fordeles strømforbruget mere ligeligt ud over døgnets timer, hvilket kan mindske og udskyde netselskabernes behov for omkostningsfulde investeringer i elnettet.

Cäthe Bay-Smidt mener, at prismønsteret for maj vil blive gentaget fremadrettet i måneder, hvor vejret er godt.

”Energimarkedet har ændret karakter, og det påvirker kundernes elregning. Vi ser en højere andel af energi fra vedvarende produktion. Hvis man forstår at bruge strømmen, mens møllerne snurrer og solpanelerne er badet i solskin, så kan der være penge at spare, selvom transporten af strøm er en smule dyrere om eftermiddagen end om natten.”