Her kradser krisen ikke - disse juletraditioner betaler vi os fra

Forbrug

06/12/22 | 16:37

Foto: Bloomit PR
Foto: Bloomit PR

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Ifølge livstilsekspert handler det om at spare tid i årets travleste måned

Op til jul pynter juledekorationer og adventskranse traditionen tro i de danske hjem.

De seneste tre år er salget af juledekorationer hos Bloomit, der er et landsdækkende netværk af over 80 blomsterhandlere, steget med 192 procent, imens salget af adventskranse er steget med 445 procent.

Den store stigning vidner ifølge livstilsekspert og trendspotter Thomas Fedder om, at vi i stigende grad køber os til juletraditionerne. 

­"Danskerne bevæger sig væk fra selv at lave pakkekalendere, kalenderlys og julebag i december i takt med, at vi får mere travlt. På sigt vil vi sågar måske købe os til et færdigpyntet juletræ eller levering af julemaden og mandelgaven. December har færre arbejdsdage end en normal arbejdsmåned, og for mange er det mere bekvemt at købe sig til juletraditionerne end at stå med det hele selv. Man køber sig til mere tid," siger Thomas Fedder.

Traditionerne betyder noget

At danskerne i stigende grad køber sig til juleudsmykningen, er ifølge Thomas Fedder ikke et udtryk for at juletraditionerne betyder mindre i dag end for tidligere generationer, som oftest lavede tingene fra bunden.

"Danskerne handler her ud fra en oplevelse af, at det er bedre at købe sig til juletraditionerne end at stresse så meget over at lave alt fra bunden, at det går ud over den gode stemning og julehyggen i hjemmet. Med den nuværende energikrise vil folk sandsynligvis kun rykke tættere sammen om adventskransens tændte stearinlys i år," siger Thomas Fedder.

Han påpeger dog, at det kan skabe hygge i familierne, hvis flere samles om at lave juledekorationen eller adventskransen fra bunden.

Pernille Valbjørn Jensen, der er blomsterdekoratør hos Bloomit, giver her sine råd til at skabe en moderne juledekoration på en overkommelig måde.

Bring naturen i spil

Naturlighed er moderne, og du kan skabe et naturligt udtryk ved at bringe naturen ind i juledekorationen.

Naturen står ikke snorlige, og du kan med fordel variere grenenes og blomsternes længder og tykkelse.

Vælg naturfarver, og undgå kunstige materialer som plastik.

Brug bæredygtige materialer

Du kan gøre juledekorationen mere bæredygtig ved at bruge sæsonens sorter og et genanvendeligt stativ.

Tørrede blomster – evighedsblomster – trender også i juledekorationen og kan holde hele julen og næste med.

Tilføj grønne planter

Grønne planter trender – også i juledekorationen. Dekorer for eksempel adventskransen med små sukkulenter eller slyngplanten Pletter i luften.

Gør juledekorationen personlig

I dag er det populært med unikke og personlige juledekorationer, og du kan bringe din personlighed i spil ved at inddrage dine yndlingsfarver og -materialer i dekorationen.

Vær kreativ, og tilføj for eksempel glimmerdrys eller julepynt med affektionsværdi.