Det viser flere undersøgelser fra Forbrugerrådet Tænk, og det har fået den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, der har mere end 50 genbrugsbutikker rundt i landet, til at frabede sig tøj og ting fra bl.a. Temu.
”I Blå Kors er vi taknemmelige for alle de donationer, vi modtager i vores genbrugsbutikker. Hver donation er med til at skabe økonomi til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne i Danmark. Det er uvurderligt,” lyder det fra Thomas Røddik Korneliussen, der er kommunikationschef i hjælpeorganisationen.
Han fortsætter:
”Vi er desværre nødt til at sige nej tak til tøj og produkter fra webshops som Temu og Shein, fordi mange af produkterne ikke lever op til europæiske krav og har vist sig i flere tilfælde at udgøre en sundheds- og sikkerhedsrisiko.”
Vil beskytte kunderne
Blå Kors Danmark læner sig op ad Forbrugerrådet Tænk, som hvert år tester tusindvis af produkter for at se, om de er sikre og lever op til producenternes løfter.
”Det gør vi både for at beskytte vores kunder, så de ikke kommer hjem med farlige varer, og vi gør det for at beskytte vores frivillige, så de ikke skal stå med fingrene i de kemikaliefyldte produkter,” siger Thomas Røddik Korneliussen.
Det kan være svært at genkende ting fra især Temu, da de ikke skriver deres navn på produkterne, og derfor har hjælpeorganisationen en bøn til alle dem, der afleverer tøj og ting til genbrug.
”Vores frivillige gør en ihærdig indsats for at spotte og sortere tingene fra, men det er ganske vanskeligt at fange det hele. Vi håber derfor, at folk vil undlade at donere tøj og ting fra fx Temu og Shein, men man skal endelig fortsætte med at donere andre gode, brugte ting, møbler og tøj," slutter Thomas Røddik Korneliussen.
Alt overskud fra Blå Kors Danmarks genbrugsbutikker går til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne med fx alkoholmisbrug, ensomhed og hjemløshed.