Godt pengenyt: Disse varer bliver billigere

Forbrug

12/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er der nok ikke mange, der ligefrem vil klage over!

Når vi åbner øjnene en lørdag morgen, er det ikke helt utænkeligt, at dagen vil komme til at byde på et lækkert og indbydende morgenmadsbord med alle favoritterne. 

Her kunne det blandt andet tænkes, at bordet ligefrem var fyldt med friskt morgenbrød, og hvad er bedre til det end marmelade og chokolade.

Til dem, som kan nikke genkendende til ovenstående situation, er der godt nyt på vej. 

Det skriver SE & HØR.

Inflationen på rette vej

I februar steg inflationen 0,8 procent på årsbasis, hvilket viser sig at være 0,4 procentpoint lavere end i januar. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Dette fald i inflationen skyldes især prisfaldet, som har ramt sukkerfyldige varer, herunder marmelade og chokolade. 

Netop denne udvikling tegner på, at vi danskere har godt styr på inflationen, siger Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank. 

"Det betyder, at danskerne i de kommende kvartaler kan tanke nogle gevaldige reallønsstigninger," vurderer han.

Reallønnen betegner, hvad lønmodtagerne reelt får ud af deres indkomst. Hvis den stiger, kan forbrugerne få mere for deres løn end tidligere.

Stort efterslæb

Den historisk høje inflation i 2022 bankede danskernes realløn tilbage til, hvad der føltes som stenalderen. Ikke engang de lønstigninger, der trods alt kom i perioden, kunne følge med udviklingen.

De seneste måneder er flere overenskomster imidlertid faldet på plads, og det betyder blandt andet, at flere hundrede tusinde offentligt ansatte kan se frem til 8,8 procent mere i lønposen over de næste t år.

Samtidig er de mere overkommelige energipriser, vi har haft det seneste års tid, haft en særdeles positiv effekt på den samlede inflation.

Men det er endnu for tidligt at glæde sig. Flere økonomer forventer nemlig, at priserne kommer til at tage et nøk op igen.

En af de økonomer er Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, der peger på, at netop energipriserne ikke kan fortsætte det fald, vi har oplevet det seneste år, og derfor kan de ikke være med til at få priserne presset ned. Til gengæld vil de højere lønstigningstakter være med til at forhøje inflationen.

Endelig vil de genindførte elafgifter, som var afskaffet det første halve år af 2023, også komme til at trække tingene i den forkerte retning de næste måneder.