Energisystemet er i gang med en stor udvikling med omstilling til vedvarende energi, hvor gas spiller en vigtig rolle nu og i fremtiden.
De seneste år har der været mange ændringer i gassystemet bl.a. med tilkobling af biogasanlæg og ændret forbrugsmønster.
Derfor er Evida i gang med at ændre tarifmodellen bag, så Danmark også i fremtiden har et grønt og sikkert gassystem med høj forsyningssikkerhed.
Evida driver, overvåger og vedligeholder det danske gasdistributionssystem. Tarifmodellen ændres for at sikre en rimelig fordeling af omkostninger mellem Evidas kunder, som den nuværende model ikke tager højde for.
”Evidas tarifmodel skal ifølge loven være det, som kaldes omkostningsægte. Det betyder, at enhver bruger af gasnettet skal dække den omkostning, som man er årsag til. Det vil vores nuværende tarifmodel ikke leve op til, og derfor varsler vi en ny tarifmodel. Evidas fortjeneste komme ikke til at stige med den nye model,” siger Sune Holm, Evidas driftsdirektør.
Alle kunder er netop ved at blive varslet om ændringerne. Evida har valgt at varsle om ændringerne med forbehold for Forsyningstilsynets endelige godkendelse af tarifmodellen. Det sker for at kunne implementere de nye tariffer fra 1. januar, som skal give kunderne mere stabile tariffer hen over året samt et indblik i, hvad kunderne kan forvente af priser.
Omkostninger skal holdes nede
Den nye tarifmodel vil have forskellig betydning for Evidas kunder, der kan deles op i ca. 288.000 private kunder, ca. 34.000 erhvervskunder samt biogasproducenter.
Førhen afhang alle kunders regning primært af deres forbrug. Det ændrer den nye tarifmodel på, som både vil bestå af en fast og en variabel betaling. Det skyldes, at en stor del af Evidas omkostninger til at drive gassystemet er faste og uafhængige af, om der distribueres meget eller lidt gas i systemet samt om en kunde har et højt eller et lavt forbrug.
Samtidigt ensarter Evida tarifferne på tværs af landsdele, hvor der tidligere har været tre forskellige tarifniveauer.
”I Evida gør vi alt for at drive et effektivt gasdistributionssystem og holde omkostningerne og dermed tarifferne nede over for gasforbrugere og gasproducenter. Det gælder både i dag og i fremtiden,” siger Sune Holm.
Grafik: Evida
Kunderne betaler for den omkostning, som de pålægger gassystemet
Generelt vil det være biogasproducenter og en del af de private kunder, som vil skulle betale mere, end de gør i dag, mens industri og erhverv generelt vil opleve et fald.
”Målet er at indføre tariffer, der er mere stabile, og hvor kunderne betaler for den omkostning, som de pålægger gassystemet. Evida har stor forståelse for, at det berører vores kunder, når vi laver så store ændringer i tarifmodellen, der ikke har været ændret i mange år. Det gælder bl.a. for biogasproducenterne, der ikke tidligere har betalt for, at Evida distribuerer den gas, de producerer, ud til forbrugerne, selvom det giver Evida en række væsentlige udgifter,” siger Sune Holm.
For de private kunder kan 54 procent forvente at skulle betale det samme eller mindre end i dag, mens 46 procent kan forvente at skulle betale det samme eller mere.
Alle kunder har mulighed for at bruge Evidas beregnere, for at se tarifmodellens betydning for netop dem.
Hvorfor er den nuværende tarifmodel ikke fremtidssikker?
Den nuværende tarifmodel er ikke blevet opdateret i mange år. Samtidig er der sket store ændringer for gassystemet.
Biogassen er på ti år vokset fra at udgøre 0 til 37 procent af det danske gasforbrug. Det er en vigtig del af den grønne omstilling, da den erstatter naturgassen. Samtidigt stiller det nye og flere behov for at kunne balancere gassystemet nu og i fremtiden, hvilket kræver udbygning af det eksisterende gassystem.
Det skyldes, at biogas produceres over hele landet, og dermed både skal kunne løbe ”frem og tilbage” i systemet, modsat naturgassen, der kun løber én vej ind fra Nordsøen eller Tyskland.
Samtidig ændrer gasforbruget sig, hvor der bliver færre forbrugere, som til gengæld bruger meget gas.
Dermed er den nuværende tarifmodel på en række punkter ikke tidssvarende med den fremtid, som gassystemet kigger ind i. Læs mere om baggrunden for tarifmodellen her.
Priseksempler
Privatkunder
30 procent af privatkunderne vil opleve en stigning på 375 kr. eller mere på et år. Blandt de private kunder vil de kunder, som har et meget lille forbrug og for eksempel kun bruger gas til madlavning, opleve den største stigning. Denne kundegruppe udgør knap 5 procent af Evidas private kunder. De vil som udgangspunkt opleve en stigning i omegnen af 1.800 kr.
Bemærk nedenstående er eksempler. Tariffen for den enkelte kunde kan blive større eller mindre afhængigt af kundens forhold. Alle kunder har mulighed for at bruge Evidas beregner, for at se tarifmodellens betydning for netop dem. Se Evidas beregner til privatkunder her.
Tabel: Evida
Priserne er inklusive moms.
Industri, varmeforsyning og erhvervskunder
Tariffen vil være afhængig af erhvervskundernes forbrug og kapacitet. Nedenstående er eksempler på mellemstore ”type-kunder” for Evida.
Bemærk nedenstående er eksempler og er ikke gældende for alle kunder. Tariffen for den enkelte kunde kan blive større eller mindre afhængigt af kundens forhold.
Alle kunder har mulighed for at bruge Evidas beregner, for at se tarifmodellens betydning for netop dem. Se Evidas beregner til industri, varmeforsyning og erhvervskunder her.
Tabel: Evida
Priserne er eksklusive moms.
*Erhvervskunder der har et varierende forbrug for eksempel varmeforsyning
**Erhvervskunder der har et jævnt forbrug for eksempel procesindustri
Biogasproducenter
Tariffen vil være afhængig af biogasproducenternes produktion og kapacitet.
Bemærk nedenstående er et eksempel og er ikke gældende for alle kunder. Tariffen for den enkelte kunde kan blive større eller mindre afhængigt af kundens forhold.
Alle kunder har mulighed for at bruge Evidas beregner, for at se tarifmodellens betydning for netop dem. Se Evidas beregner til biogasproducenter her.
Tabel: Evida