Ja, du har hørt om det før, men der er en grund til, at vi skriver denne artikel nu.
Danskerne har nemlig en forfærdelig vane med at snyde sig selv for forskellige fradrag på årsopgørelsen, når den bliver offentliggjort i midten af marts. Heldigvis får vi en periode efter, årsopgørelsen er blevet tilgængelig, så vi kan nå at rette i den og få de fradrag, vi er berettiget til.
Og nu kommer vi så til grunden til denne artikel: For deadlinen for at ændre i årsopgørelsen for 2022 udløber nemlig snart.
Helt præcist bliver der lukket for ændringer d. 1. maj, og det betyder altså, at det er ved at være sidste udkald.
Et udkald, der i sidste ende kan være et spørgsmål om flere tusinde kroner.
Husk befordring og arbejdsrejser
Ifølge skatteplatformen TaxHelper går danskerne i gennemsnit glip af mere end 11.000 kroner i fradrag - alene på årsopgørelsen for 2022.
Det svarer til, at man går glip af at få knap 3000 kroner sat ind på sin konto.
Direktør i TaxHelper Aske Buemann fortæller til Avisen.dk, at det særligt er det manuelle kørselsfradrag, som danskerne har svært ved.
"I 2020 og 2021 gav SKAT en advarselsbesked om, at folk skulle huske at sætte kørselsfradraget på årsopgørelsen. Men den advarsel er væk i år, og vi kan se, at der derfor er mange, der går glip af kørselsfradraget, fordi de tror, det kommer automatisk med fra forskudsopgørelsen," siger Aske Buemann.
Det gennemsnitlige kørselsfradrag via TaxHelper er ca. 17.000 kr., så det kan dreje sig om mange penge.
Derudover er der mange, der ikke husker at benytte fradraget for arbejdsrejser - eller også ved de ikke, at det faktisk er en mulighed.
Mange tror nemlig, at man skal have været udenlands for kunne trække arbejdsrejser fra, men det er ikke et krav. Kort fortalt er det et spørgsmål om, hvorvidt du har været nødt til at overnatte ude og har været væk i mere end 24 timer.
Hvis din arbejdsgiver ikke udbetaler rejsegodtgørelse, vil de to ovenstående kriterier som regel være nok til, at du har krav på fradraget.
Ifølge TaxHelper er det gennemsnitlige rejsefradrag omkring 5000 kroner.
Gå tilbage i årene
Årsopgørelsen for 2022 lukker 1. maj, men det er stadig muligt at lave rettelser i den helt frem til 2026. Så helt lukket er den ikke. Derimod bliver årsopgørelsen for 2019 endeligt lukket 1. maj, hvorefter man aldrig vil kunne foretage rettelser i den.
Derfor er det også vigtigt at gå den igennem og tjekke, at man fik det hele med. Det er de færreste, der er klar over, at man kan gå tilbage til 2019 og rette i årsopgørelsen, men man skal altså skynde sig, hvis man vil nå det.