Første gang i 15 år - og det kan få store konsekvenser for priserne

Forbrug

06/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vi bør alle sammen krydse fingre!

Danmark er tørt. Knastørt.

Faktisk er maj gået over i historien som den tørreste maj-måned i intet mindre end 15 år - og det blev faktisk den 6.-tørreste maj nogensinde målt i Danmark.

Både landmænd og haveejere krydser fingre for, at solen snart bliver afløst af noget vådt fra oven, men det ser ud til at have lange udsigter.

Iføgle DMI's sæsonprognose er der nemlig ikke så meget som en dråbe regn at spore, når man ser nærmere på udsigten for de kommende måneder.

Kan få konsekvenser for pengepungen

I juni og juli er sandsynligheden for nedbør således lidt- eller noget under normalen, og for temperaturerne lidt- eller noget over normalen.

For august er det ikke meget bedre, her forudsiges fortsat øget sandsynlighed for temperaturer over normalen, dog med nedbør lidt under- eller omkring normalen.

En ting er, at det kan gå ud over haveejeres pengepung, fordi der skal sættes ekstra kroner og ører af til vanding af haven, men selvom man ikke har en have, bør man også håbe på, at der kommer noget regn til Danmark, inden sommeren er ovre.

De danske marker er nemlig så tørre, at nogle landmænd simpelthen risikerer at miste årets høst. En ting er, at det går ud over de enkelte landmænds økonomi, men det kan også komme til at ramme alle andre danskere.

For hvis høsten går i vasken (undskyld udtrykket, når vi taler om tørke), vil det nemlig blive dyrere at købe for eksempel korn og danskproducerede grøntsager, fordi der simpelthen ikke er så mange.

Det er med til at presse priserne op for supermarkederne, og den regning ender i sidste ende hos forbrugerne.

Så selvom det kan lyde absurd, hvis man elsker sol og varme, så bør vi alle begynde at at bede til de højere magter om snart at give os noget regn.