Fødevarestyrelsen med vigtige råd: Husk dem, når du rydder op efter stormfloden

Forbrug

23/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der var mere end 2 meters forhøjet vandstand flere steder.

Weekendens historisk voldsomme stormflod fredag og natten til lørdag betød, at weekenden for mange danskeres vedkommende nu måtte bruges på at rydde op og få sig et overblik over ødelæggelser og tab som følge af vandmassernes hærgen.

Men selvom vandet nu har trukket sig tilbage, betyder det ikke, at farerne er overstået. Der er selvfølgelig risikoen for at glide på glatte underlag, for at snuble over noget, for at noget falder ned og rammer en, men selv det vand, mange nu kæmper for at få ud af hjemmet eller sommerhuset, kan være direkte farligt for dig.

"Bliver man ramt af oversvømmelse, skal man være særligt opmærksom på, om man kommer i kontakt med kloakvand," advarede Anne Hempel-Jørgensen, der er overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, inden stormfloden.

"Kloakvand kan indeholde sundhedsskadelige bakterier, vira og andre mikroorganismer fra menneskers fækalier og rotter. Det kan betyde risiko for infektioner og gener fra mave, tarm og åndedrætsorganer," forklarede hun videre.

Og det kan betyde, at det bliver en noget større omgang at få tørlagt sin kælder eller et opbevaringsrum, hvis man først skal ud at have fat i værnemidler osv..

Hvad med maden i kælderen?

Men når man så har fået tømt kælderen eller rummet, hvad stiller man så op med de madvarer, der var opbevaret der? Det kommer helt an på, hvordan du har opbevaret tingene til at starte med.

Fødevarestyrelsen har delt følgende retningslinjer, så du ved, hvad der skal smides ud, og hvad der kan reddes.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du:

  • Kasserer madvarer, der ikke er pakket ind eller ikke er pakket i vandtæt emballage.

  • Kasserer madvarer i emballage, der ikke kan vaskes og desinficeres grundigt.

  • Vasker og desinficerer madvarer, som er pakket i vandtæt emballage.

  • Konservesdåser og flasker bør også vaskes og desinficeres grundigt før brug. Brug rent vand med desinfektionsmiddel med fx 2 dl klorin eller rodalon pr. 5 liter vand til vask og desinfektion. Vær omhyggelig. Bakterier og virus er bittesmå og kan gemme sig steder, hvor det kan være svært at komme til med skurebørsten, f.eks. i kanterne på dåser og flasker og under vinflaskens skruelåg og folie.

Oversvømmelser kan også medføre lokal forurening af drikkevandet med bl.a. colibakterier. Hvis du har mistanke om, at det er sket, så kog vandet eller brug rent flaskevand.