Får stor betydning for alle danskere: Ny EU-lov kan spare dig en formue på elektronik

Forbrug

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det vil gælde både vaskemaskiner, telefoner, tablets og meget andet!

Der sker hele tiden ting i EU, som mange af os nok ikke skænker de store tanker.

Men nu har en ny beslutning fra EU netop set dagens lys, og det er noget, der vil gøre en stor forskel i alle danskeres hverdag.

Den nye lov betyder nemlig, at vi forbrugere nu kan se frem til, at få ret til at reparere dine elektroniske apparater som telefoner og vaskemaskiner.

Den rettighed er en del af en nyligt vedtaget lovgivning, som er designet til at styrke forbrugerrettighederne og bidrage til miljøbeskyttelse ved at forlænge levetiden på produkterne.

Det skriver EU- Parlamentet på sin hjemmeside.

Reparationspligt

Den såkaldte 'right to repair act' blev stemt igennem i Europa-Parlamentet og har modtaget bred opbakning, idet den adresserer et voksende krav fra borgerne om mere bæredygtige forbrugsmuligheder.

Loven betyder blandt andet, at producenten fortsat erforpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som kan repareres teknisk i henhold til EU-lovgivningen, såsom vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones - selv efter, den juridiske garanti er udløbet.

Ifølge mobilsiden.dk får man desuden 12 måneders ekstra garanti, hvis man vælger at få sit produkt repareret

Skal have "fornuftig" pris

Med den nye lov bliver det nemmere og billigere for forbrugerne at få repareret defekte eller slidte varer til en "fornuftig" pris.

Loven kræver også, at fabrikanterne tilbyder rettidig og omkostningseffektiv reparationsservice og informerer forbrugerne om de nye regler.

Derudover vil varer, der bliver repareret, nyde godt af en forlænget garanti med et år, hvilket yderligere understreger lovens fokus på at forlænge levetiden for elektronik.

EU-landende har nu 24 måneder til at implementeringen af 'right to repair act'.