Endelig får vi svar - derfor er der bittesmå lommer i jeans

Forbrug

15/11/22 | 13:19

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Forklaringen skal findes for mere end 130 år siden ...

Jeg har personlig aldrig mødt et eneste menneske, der vidste, hvad de bittesmå lommer på forsiden af jeans og cowboybukser faktisk skal bruges til.

Ja, det er da umiddelbart meget praktisk med lidt ekstra opbevaring til mønter eller en nøgle eller noget i den stil, men det ville være synd at påstå, lommerne virker til at være lavet til det formål, når man tænker på, hvor svært det er at få tingene op derfra igen.

Nogle har spekuleret i, at det måske er et rent æstetisk valg fra producentens side. Andre har overvejet, om det er for at give et ekstra lag beskyttelse lige der, hvor din hånd ofte vil ramme bukserne - men hvorfor er den mystiske lomme så som regel kun i den ene side?

Tro det eller lad være, så er der faktisk en logisk, og ret spøjs, forklaring på den ekstra lomme, og svaret skal findes helt tilbage i slutningen af det 19. århundrede.

D. 20. maj 1873 tog Levi Strauss og J.W. Davis patent på "forbedring af fastgørelse af lommeåbninger". En håndfuld år senere, helt præcist 1890, var den lille lomme syet ind i Levis cowboybukser, og de havde et helt konkret formål:

De var til at opbevare lommeure.

Ja, du læste rigtigt. De små lommer, der i årevis har givet mangen end jeans-bruger grå hår i hovedet, er et levn fra en tid, hvor mænd gik med lommeure.

Lyder det langt ude? Tro det eller lad være, så kommer forklaringen faktisk fra Levi Strauss & Co's helt egen historisker, Tracey Panek.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det kan virke omsonst at holde fast i den lille lomme, når lommeure ikke ligefrem er allemandseje nu om dage. Men Panek forklarer til The Insider, at det er et spørgsmål om, at firmaet vil holde fast i det originale design fra de første jeans fra Levis.

Vi slipper altså ikke af med de mikroskopiske lommer, i hvert fald ikke, hvis vi går i bukser fra Levi's. Men hvad skal vi så bruge dem til?

Brugere på TikTok foreslår, at man kan bruge dem til at opbevare hårnåle, eller måske løse Airpods (det bliver nok svært at få plads til hele etuiet i lommen ...). Andre foreslår en lighter eller måske plektre til guitarer.

Eller måske er et eller flere firmaer ved at udvikle et produkt, som passer lige netop til de famøse lommer - det må tiden vise ...