Ekspert advarer: Så ofte bør du udskifte hovedpude og andre husholdningsartikler

Forbrug

15/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Lynsey Crombie er populært kaldet for Dronningen af rengøring. Hun ved som ingen anden, hvor mange bakterier, der findes i diverse husholdningartikler som skærebræt, puder og sengetøj. Derfor har hun en bøn om at udskifte det oftere, end du tror.

Udskiftning af puder

Vidste du godt, at når du køber en hovedpude, så vil dens vægt blive fordoblet i løbet af 6 måneder? 

En pude mere ulækker, end vi tror. Faktisk sidder der flere bakterier på den end på indersiden af toilettet. Derfor er det vigtigt at behandle dem godt og putte dem i vaskemaskinen mindst to gange om året – og læg dem gerne i tørretumbleren, da varmen dræber bakterierne.

Og hvis alt går vel, kan du få fem år ud af dem.

Sengetøj

Sengetøj er en anden husholdningsartikel, der ikke holder så længe, som man tror. Det er en yndet ynglingeplads for bakterier. Derfor bør du faktisk vaske det en gang om ugen ved 60 grader.

Gør du det, vil det kunne holde i tre til fire år, dog vil de fleste være forbi deres primære brug efter blot to år.

Skærebræt

Kigger du ud i dit køkken, får du nok øje på det skærebræt, der har stået der nærmest for evigt. I nogle familier går det endda fra generation til generation.

Du kan rense det ved hjælp fra saften fra en halv citron og en teskefuld salt, og behandle overfladen to gange om året med kokosolie. 

Men husk. Kommer der revner i dit skærebræt, er du nødt til at udskifte det, før end du nok håber på.

Træskeer

Træskeer er en anden ting, som de fleste af os holder fast på i årtier. Det kan dog være risikabelt, da bakterier ofte sætter sig fast i de små mikrorevner, der kommer.

Du kan rengøre dem ved at lægge dem i kogende vand, og de skal helst udskiftes ca. hver andet år.