Fjernvarme er tusindvis af danske hjem sidder der fjernvarmeanlæg, som ikke fungerer, som de skal. Det er ikke kun en teknisk udfordring, men også en økonomisk og miljømæssig belastning for de berørte husholdninger.
Et dyk ned i data fra Fjernvarmens Serviceordning, baseret på over 60.000 servicebesøg, afslører, at op til halvdelen af alle tjek afslører fejl ved anlæggene.
Det skriver Ekstra Bladet.
Kai Borggreen fra Teknologisk Institut peger på, at selvom disse tal kun dækker en delmængde af landets fjernvarmeanlæg, så er problemet udbredt.
"Vi står over for en udfordring, der ikke kun påvirker den enkeltes økonomi, men også vores fælles klima," understreger han overfor mediet.
Få det bragt i orden
Fejlene spænder bredt, fra forkerte indstillinger til fysiske mangler, og kan have direkte konsekvenser for både varmeregningen og miljøet.
En ikke-optimal indstilling betyder, at fjernvarmevandet ikke afkøles tilstrækkeligt, hvilket kan udløse en strafafgift fra varmeværket. Borggreen opfordrer derfor kraftigt til, at man som fjernvarmekunde får tjekket sit anlæg af en fagperson.
Henrik Bisp fra Videncentret Bolius nikker genkendende til problematikken. Han fortæller til Ekstra Bladet, at der er penge at spare ved at optimere fjernvarmeanlægget, ligesom det også er bedre for klimaet.
Kan koste dig strafafgift
Problemet med ineffektive anlæg er dog ofte usynligt for den almindelige forbruger. Mange fjernvarmeanlæg fortsætter med at levere varme, selvom de kører langt fra optimalt, hvilket kan maskere problemet over tid.
Dette gør det svært for husejere at opdage, at de betaler overpris for deres varmeforbrug.
Faktisk risikerer man også at skulle betale en strafafgift på varmeregningen, hvis systemet ikke er indstillet korrekt.
Kai Borggreen forklarer, at dedt vand, der kører rundt i boligen, skal være kølet tilstrækkeligt ned, inden det bliver sendt tilbage i systemet - og hvis det ikke er kølet nok af, risikerer man at betale en strafgift på varmeregningen, fordi man ikke har udnyttet varmen godt nok.