Det betyder det, når vand drypper fra bilens motor

Forbrug

12/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Eksperter rådgiver om, hvad det betyder, når vand drypper ud af din bils motor i sommervejret – og hvad du kan gøre ved det.

Det kan være bekymrende, når du ser væske dryppe ud af din bils udstødningsrør, og årsagen er ofte en gåde. Måske spekulerer du endda på, om de har en slags motorlækage, der kan være dyr at reparere eller endda farlig.

RAC beroligede dog bilisterne og forklarede, at så længe væsken er vand, er det sandsynligvis harmløst.

Da sommermånederne skrider frem, er danskerne mere tilbøjelige til at tænde for aircondition, når de er på vejen, og dette kan føre til, at vand siver ud af motoren.

Airconditionen både nedkøler og affugter luften udefra, hvilket fører til, at der opstår meget kondenseret vand i fordampningssystemet.

Dette skal et eller andet sted hen, så det frigives i udstødningssystemet og kommer ud bag på bilen. En lille mængde vand, der drypper ud af røret, er derfor ingen grund til bekymring.

Dog skal du være opmærksom, hvis det her hænder

Hvis væsken ikke er farveløs eller har en usædvanlig lugt, bør du tage din bil til en mekaniker og få den tjekket. Dette kan skyldes nogle former for lækage og bør vurderes så hurtigt som muligt.

Til reference plejer kølevæsken at have en meget let grøn farve, mens motorolie er mørk og viskøs, og transmissionsvæsken har en karakteristisk (ofte ubehagelig) lugt.

På samme måde, hvis der strømmer store mængder vand ud af udstødningen, bør du få det tjekket. Og hvis du virkelig vil undgå dryp, kan du bruge en knap, for at reducere mængden af luft, din aircondition suger ind udefra.

RAC-eksperterne fortalte også bilister, at varmt vejr kan få hvid 'røg' til at strømme ud af ventilationsåbningerne inde i bilen.

Igen er dette ingenting at bekymre sig om, medmindre røgen har en skarp lugt.

Det er bare vanddamp fra kondensatoren, der undslipper gennem den anden ende af systemet i stedet for at komme ud via udstødningen.

At køre systemet i kort tid bør stoppe røgen.

Hvis røgen derimod er mørk i farve og lugter ubehageligt, skal du stoppe bilen øjeblikkeligt, komme ud og ringe til en mekaniker.

Kilde: TheSun.co.uk.