Derfor må du aldrig efterlade din plastikflaske i en solvarm bil

Forbrug

17/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke kun, fordi vandet bliver ækelt varmt!

Vi medgiver, at det ikke ligefrem er, hvad vi vil kalde "rigtige" sommertemperaturer i Danmark i disse dage.

Men hvis ud er en af de tusindvis af danskere, der har pakket bilen for at drag sydover er sagen en helt anden!

Sydeuropa plages nemlig af en fuldstændig vanvittig hedebølge, og der er faktisk tale om, at varmerekorden i Europa kan stå for fald - ved at termometeret når ufattelige 49 grader!

Vi ved alle, at det er hamrende vigtigt at holde syg hydreret i sådan en hede, og derfor er det da også en god idé at have en vandflaske med sig rundt, og for den sags skyld også i bilen, når man er ude på de lange stræk.

Men når du så forlader bilen, gør du klogt i at tage din flaske med dig. Ikke kun, fordi den ikke gør særligt meget gavn i en tom bil, men også fordi, den kan risikere at blive giftig!

Kan forgifte vandet

Bileksperten Tim Alcock fortæller til The Sun, at det skyldes de høje temperaturer, der kan opstå inde i en solbeskinnet bil.

Faktisk viser forsøg, at kabinen i en bil kan blive op til 30 grader varmere end den udendørs temperatur, hvis bilen står i direkte sollys - og så er vi altså oppe og snakke temperaturer tæt på 80 grader, hvis vi tager udgangspunkt i den potentielle varmerekord!

De ekstra temperaturer kan få plastikflasker til at reagere på en måde, som kan lække giftige kemikalier som antimon ud i vandet, hvilket kan skade dine øjne og hud samt forårsage potentiel skade på dine lunger, hjerte og mave.

Metalvandflasker kan være fine at lade blive i bilen, men dåser med sodavand er det bestemt ikke. Kulsyreholdige dåser efterladt i varmen kan eksplodere, og det sidste du ønsker på en varm dag er at komme tilbage til en bil dækket af de klæbrige sukkerholdige rester, som sodavanden efterlader.

Det skal dog siges, at hvis din plastikflaske er BPA-fri, så er der ikke nogen umiddelbar sunhedsrisiko for ved at opbevare den i en varm bil - medmindre selvfølgelig, det bliver så varmt, at den begynder at smelte!