Danmark får nye 10'ere og 20'ere - kommer denne uge

Forbrug

25/05/2023

Foto: Nationalbanken
Foto: Nationalbanken

Skrevet af J. Bøgen

De bliver sat i cirkulation sammen med de gamle versioner.

Nationalbanken sætter fredag den 26. maj 2023 10- og 20-kronemønter med et nyt portræt af Hendes Majestæt Dronning Margrethe i cirkulation.

Mønterne skal ikke erstatte de nuværende mønt, men vil komme i cirkulation sammen med de nuværende, og derfor bliver de nye mønter sendt ud i takt med efterspørgslen.

Det skriver Nationalbanken.

Forside

Den dominerende udsmykning på 20-kronen er et portræt af regenten, som det er tradition på de højeste værdier i en dansk møntserie. Portrættet er udarbejdet af billedhugger Eva Hjorth, der med portrættet ønsker at afspejle dronningens erfaring, myndighed og alder. Portrættet er udformet med respekt for den klassiske mønttradition.

Bagside

På bagsiden af 20-kronen ses i midten tre løver og ni hjerter omgivet af en cirkelformet ramme under en krone. På hver side af kronen er tegnet en ornamentik. De tre kronede løver har været brugt af de danske konger i de seneste 800 år. I 1500-tallet blev antallet af hjerter bestemt til at være ni.

Er du interesseret i at få en af de nye mønter, og vil du ikke vente på at få en mellem hænderne i den almindelige cirkulation, så kan du købe et af Nationalbankens møntsæt på den Kongelige Mønts webshop (kgl-moent.dk). Møntsættene med de nye portrætter kommer til salg den 26. maj.

Tidligere versioner

Portrættet skiftes fra tid til anden for at være vellignende og tidssvarende. I den nuværende møntserie er der tidligere anvendt tre andre portrætter af dronning Margrethe, udarbejdet af henholdsvis:

Billedhugger Hanne Varming (sat i cirkulation 1990-1993)

Medaljør Jan Petersen (sat i cirkulation 1994-1999)

Billedhugger, professor Mogens Møller (sat i cirkulation 2001-2010)

Billedhugger Lis Nogel (sat i cirkulation 2011-2022)